Om farmakonomer

Farmakonomer har en 3-årige uddannelse i lægemidler, og arbejder oftest på apoteker, sygehuse og indenfor industrien.

Farmakonomer har faglige viden inden for blandt andet anatomi, fysiologi, farmakologi og om sygdomslære og kommunikation. De har kompetence til selvstændigt at udlevere og kontrollere receptpligtige lægemidler.

Farmakonomer er den største faggruppe på landets private apoteker. Knap 3.000 farmakonomer er i direkte kontakt med forbrugerne og rådgiver dagligt om korrekt brug af lægemidler og om sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme.

På sygehusapotekerne udfører farmakonomer produktion af lægemidler, kvalitetssikring og klinisk farmaci på sygehusafdelingerne. Mange er beskæftiget med at producere individuelt tilpasset lægemidler, for eksempel cytostatika.

De rådgiver også sygehuspersonalet om, hvordan man undgår fejlmedicinering og bivirkninger, og flere og flere farmakonomer bliver ansat i kommunerne.

I industrien er farmakonomers største arbejdsområde kvalitetsstyring. Derudover arbejder de med forskning og udvikling af nye lægemidler og produktion. I produktionsafdelingerne er farmakonomer ofte ledere og udfører kvalitetskontrol.

Farmakonomer er underlagt Patientombuddet (det tidligere Patientklagenævn).