nyheds banner

Apoteker meldt til politiet

En apoteker er meldt til politiet for at kigge i farmakonoms medicinprofil. Farmakonomforeningen kalder sagen principiel og glæder sig over anmeldelsen.

En sygemeldt apoteksansat farmakonom orienterede apotekeren om årsagen til sin sygemelding. Kort efter kunne hun konstatere, at apoteket havde været inde og læse i hendes medicinprofil under hendes sygefravær. Hun kontaktede straks Farmakonomforeningen, der anmeldte sagen til Nationalt Sundheds-it, der er ansvarlig for sikkerheden omkring medicinprofilen.

National Sundheds-it gennemførte en partshøring af apotekeren, der indrømmede at have kigget i den ansattes profil uden at have fået samtykke. Derfor blev apotekeren politianmeldt. Hvis apotekeren dømmes, kan det medføre bøde eller fængsel op til 4 måneder.

Vigtig anmeldelse

I Farmakonomforeningen er man rystet over at en arbejdsgiver kan finde på at misbruge apotekets betroede adgang til sundhedsoplysninger for at finde oplysninger om ansatte.

”Der ligger et stort ansvar hos apotekerne for ikke at misbruge de data, de har adgang til. Det er fuldstændig uacceptabelt og underminerer borgernes tillid til apotekerne. Hvis de kigger i deres ansattes data, hvis data kigger de så ikke også i?” siger formand Susanne Engstrøm.

Hun er tilfreds med, at apotekeren er politianmeldt og mener, at det bør være en advarsel til alle i hele sundhedssektoren om at man skal tage folks ret til privatliv alvorligt – uanset om man snager for egen vindings skyld eller af nysgerrighed.

Tjek din egen profil

Det er ikke kun apoteker, men også ansatte på sygehusene og praktiserende læger, der har adgang til medicinprofilen. Men alle opslag bliver logget, så man kan på sin egen profil tjekke om der har været andre inde og se oplysningerne. Og det bør man gøre, mener Farmakonomforeningen.

”Vi ser desværre engang imellem, at sundhedspersoner ikke kan nære sig og snager hvor de ikke har noget at gøre. Derfor opfordrer vi også vores medlemmer til ved sygemelding engang imellem lige at tjekke deres medicinprofil, så de kan se om nogen uberettiget har læst med,” siger jurist i Farmakonomforeningen Pernille Thykier, der opfordrer til at sundhedssektoren tager problemet alvorligt.