nyheds banner

Apotekslov fremsat

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har i dag fremsat lovforslaget om modernisering af apotekssektoren. ”Et godt lovforslag, hvor man har lyttet til os,” siger Farmakonomforeningens formand.

Bedre tilgængelighed, mere konkurrence – og fastholdelse af kvalitet og lægemiddelsikkerheden. Der er store ambitioner i regeringens lovforslag til en apoteksmodernisering og Farmakonomforeningen er positiv.

Friere rammer med sikkerhed

Lovforslaget er en redigeret version af det lovudkast, der i sommer blev sendt i høring blandt andet hos Farmakonomforeningen. Og ændringerne i lovforslaget vækker tilfredshed i foreningen.

”Vi kom med en lang række forslag til præciseringer og ændringer af det oprindelige lovudkast. Vi kan se, at ministeriet har læst vores høringssvar og brugt det konstruktivt. Vi er meget tilfredse med de ændringer, der er kommet.  Vi mener, at det giver gode rammer for en mere konkurrencepræget apotekssektor, hvor fokus stadig skal være på kvaliteten,” siger formand i Farmakonomforeningen Susanne Engstrøm.

Hun understreger at farmakonomerne hele tiden har støttet intentionerne i moderniseringen, der skal give bedre tilgængelighed og mere konkurrence:

”Der er brug for nytænkning i apoteksverdenen, men vi skal ikke sælge ud af de store kvaliteter som vores nuværende sektor har. Jeg synes, at lovforslaget har fundet den rigtige balance, fordi man fastholder farmaceutisk ejerskab og bevillingssystemet samtidig med at der bliver mere frihed til apotekerne. ”

Sikring af udkantsdanmark

Et af Farmakonomforeningens store bekymringer med moderniseringen har været sikringen af lægemiddelforsyningen i udkantsdanmark. Men med det endelige lovforslag ånder foreningens formand lettet op.

I bemærkningerne præciseres det nemlig, at man fastholder reglen om at der præcis som i dag ikke må være længere end 15 km fra borgerens bopæl til nærmeste receptekspederende enhed. Dertil kommer yderligere pejlemærke om, at apotekeren ikke må nedlægge apoteksfilialer, hvis de ligger længere end 10 km væk fra et andet apotek eller en anden apoteksfilial.

”Det er godt for borgerne, at apotekernes i tyndt befolkede områder bevares, og det er naturligvis også godt for farmakonomerne og landdistrikterne, at der fortsat vil være arbejdspladser i hele Danmark og ikke kun i de store byer,” siger Susanne Engstrøm.

Det med småt

Der er dog detaljer i lovforslaget, Farmakonomforeningen ikke er helt tilfredse med:

”Vi havde foretrukket at den enkelte apoteker maksimalt skulle kunne drive 5 enheder og ikke 8, og vi synes stadig at 75 kilometers grænsen for hvor man må placere apoteksfilialer er for lang. Men overordnet set, er vi ikke i tvivl om at lovforslaget samlet er et godt grundlag for fremtidens lægemiddelforsyning i Danmark”, siger Susanne Engstrøm.