nyheds banner

Foto: Maria Flintholm

Reguleringsordning i plus til oktober

Farmakonomer på sygehus og i kommuner kan se frem til lidt ekstra i lønstigning 1. oktober 2014. Reguleringsordningen er nemlig positiv.

Sundhedskartellets overenskomst med Danske Regioner og KL indeholder en såkaldt reguleringsordning, der sørger for at lønudviklingen på det offentlige og det private arbejdsmarked følges ad.

I det seneste år har lønudviklingen på det private arbejdsmarked været positiv, og derfor betyder reguleringsordningen også at der bliver lidt flere penge i lønposen, når lønningerne stiger 1. oktober 2014.

Små lønstigninger får lidt ekstra 

I regionerne bliver udmøntningen af reguleringsordningen 0,37 procent, mens den i kommunerne bliver 0,26 procent.

Der er allerede aftalt generelle lønstigninger på 0,36 procent i regionerne og 0,37 procent i kommunerne. Derfor bliver den samlede lønstigning i regioner på 0,73 procent, mens den i kommunerne bliver på 0,63 procent. 

Der er ikke aftalt flere reguleringer ved OK13, og den næste regulering skal aftales ved OK15. 

Reguleringsordning mest i plus

Reguleringsordningen afstemmes efter lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Kort sagt betyder den, at hvis lønningerne på det private arbejdsmarked stiger mere end på det offentlige arbejdsmarked, skal de offentlige også stige lidt i løn – og omvendt, at hvis offentligt ansatte har forhandlet sig til højere lønstigninger end de privatansatte, så kommer de reelt til at falde lidt i løn – eller stig lidt mindre end aftalt.

 

Langt de fleste overenskomstår har reguleringensordningen været med til at trække lønningerne i regioner og kommuner op. På grund af krisen har der dog de senere år været meget små lønstigninger for privatansatte, og derfor har reguleringsordningen været negativ.