nyheds banner

Modelfoto: Colourbox

Vaccinesalg rammer farmakonomer

Statens Serum Institut (SSI) skal sælge deres vaccineproduktion og diagnostika. Farmakonomforeningen advarer mod salget, der berører op til 23 farmakonomer.

Regeringens økonomiudvalg har besluttet at sælge vaccineproduktionen og diagnostika på Statens Serum Institut. Beslutningen er truffet på baggrund af en analyse, der viser at det ikke er rentabelt at producere vacciner på SSI.

Vacciner del af beredskab

I Farmakonomforeningen vækker beslutningen hovedrysten.

”Det er ikke en klog beslutning. Der er altså god fornuft i at have vaccineproduktion under statslig kontrol. Salget svækker Danmarks beredskab mod epidemier,” siger formand Susanne Engstrøm.

Hun mener i stedet, at man burde se på produktionen af vacciner og skære de urentable dele af produktionen fra.

Koster arbejdspladser og eksport

”Hvis andre kan producere børnevaccinationerne billigere og samtidig overholde de vigtige krav til forsyningssikkerhed, så skal man selvfølgelig købe dem andre steder. Men på dele af produktionen er Statens Serum Institut ikke bare konkurrencedygtige, de sælger også til udlandet og gavner dermed den danske eksport,” mener Susanne Engstrøm, der undrer sig over at regeringen risikerer at lukke danske arbejdspladser, forringe beredskabet mod epidemier og tabe penge med beslutningen.

”Det er kortsigtet, og risikerer at blive dyrt for samfundet i tabte eksportindtægter og tabte jobs”, siger hun med henvisning til at eksporten af vacciner og diagnostika fra SSI i 2012 løb op i 356 millioner kroner.

Det begyndte med difteri

Statens Serum Institut blev oprettet i 1902 for at producere serum til at behandle sygdommen difteri. Fra slutningen af 1920’er er der produceret vaccine mod Tuberkulose (BCG-vaccine), og siden er flere kommet til. I dag producerer SSI også vacciner mod polio, kighoste, difteri og stivkrampe samt tuberkulin, som bruges til at diagnosticere tuberkulose.

SSI producerer årligt 50 millioner doser vaccine, der eksporteres til det meste af verden.

SSI Diagnostica producerer en række diagnostiske produkter til bl.a. klinisk mikrobiologi, bakterietypning, veterinærdiagnostik, fødevarekontrol samt miljø- og hygiejnekontrol. SSI Diagnostica eksporterer til mere end 100 lande og er en sund økonomisk forretning.

Salget af vaccineproduktionen og diagnostika sættes i gang inden for kort tid.