nyheds banner

Farmaceutisk ordination på vej

Farmaceutisk ordination ser nu ud til at være på vej i Danmark. Sundhedsstyrelsen skal undersøge hvordan farmakonomer og farmaceuter kan udlevere visse receptpligtige lægemidler på apoteket uden gyldig recept. Farmakonomforeningen er begejstret.

I mange år har såvel Farmakonomforeningen som Danmarks Apotekerforening ønsket at indføre farmaceutisk ordination på de danske apoteker. Nu ser det endelig ud til at lykkes.

Styrelsen skal opstille rammer for udlevering

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har nemlig bedt Sundhedsstyrelsen om at undersøge, hvordan farmakonomer og farmaceuter kan medvirke til farmaceutisk ordination:

”Med baggrund i Sundhedsstyrelsens umiddelbare overvejelser, og da jeg finder det vigtigt at skabe rationelle processer i sundhedsvæsenet til gavn for borgerne, vil jeg anmode Sundhedsstyrelsen om at se nærmere på, om der kan opstilles en ramme for farmaceuter og farmakonomers udlevering af lægemidler uden en gyldig recept, fx i forhold til visse grupper af receptpligtige lægemidler, hvor det kan ske uden at give køb på patientsikkerheden” skriver Nick Hækkerup i et svar til folketingets sundhedsudvalg.

Stor tilfredshed blandt farmakonomer

I Farmakonomforeningen hilses ministerens udmelding velkommen med stor tilfredshed.

”Det er en visionær udmelding, der vil spare samfundet penge samtidig med at det giver en bedre service til borgerne” siger formand for Farmakonomforeningen Christina Durinck.

Hun mener, at farmaceutisk ordination kan være med til at aflaste de praktiserende læger. Både farmaceuter og farmakonomer er klar til opgaven.

”Begge faggrupper er specialister i medicin, og derfor uddannet til opgaven. I England gør man det allerede, og det fungerer godt, så selvfølgelig vil det også give et løft her i Danmark”, siger Christina Durinck. Hun vil nu henvende sig til Sundhedsministeriet og tilbyde at deltage i arbejdet med at fastlægge rammerne for farmaceutisk ordination.