nyheds banner

Foto: Ty Strange

Farmakonomforlig vækker interesse

Overenskomsten på privat apotek var årets første overenskomstforlig, og det ét-årige forlig har vakt interesse, også uden for apoteksverdenen.

2015 er et stort overenskomstår. Mere end 725.000 offentligt ansatte i regioner, stat og kommuner skal have nye overenskomster, og i den forbindelse fylder vores overenskomstforlig for 3.500 farmakonomer og farmakonomelever på privat apotek ved første øjekast ikke meget, men fordi det er årets første har både pressen som andre organisationer holdt vågent øje med forliget.

JP: en lille organisation kom først

Jyllandsposten omtaler i dag vores forlig i en større artikel om overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Artiklen forklarer, at forliget blev ét-årigt på grund af den kommende modernisering, og at lønnen skal følge lønudviklingen på statens område.

Samtidig bliver formand Christina Durinck bedt om at forholde sig til forhandlingerne på det offentlige område, hvor Farmakonomforeningen er medlem af Forhandlingsfællesskabet og SKAF på vegne af de ca. 700 farmakonomer i regioner, kommuner og stat.

”Jeg kan tydeligt mærke, at ingen tror, der er optræk til det store, fordi der hænger et valg og venter. Det er roligere end normalt, og vi forventer ikke bål og brand. Til gengæld kan 2018 være problematisk. Både kommuner og regioner har lagt op til, at man vil se på arbejdstid – og det så vi sidst med lærerne – så jeg tror ikke, at vi har set det sidste,” siger Christina Durinck i Jyllandsposten. En vurdering hun i avisen bliver bakket op i af formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

 Business: ro om apotekerne

Berlingske har også omtalt forliget på deres business-sider. Her er der lagt væk på, at overenskomsten blev indgået i skyggen af den kommende modernisering af apotekssektoren, og Christina Durinck er citeret for at sige, at:

 ”Apotekerne står i et vadested, og de kommende år vil byde på store ændringer. Vi kender bare ikke præcist konsekvenserne af moderniseringen, fordi den endnu ikke er vedtaget. Derfor foretrækker vi at indgå en ét-årig overenskomst nu, og så gå til forhandlingsbordet igen i 2016, når vi kender de vilkår, farmakonomerne skal arbejde under i de kommende år”.

PharmaDanmark har også omtalt forliget i ugebrevet Fredag Formiddag, hvor de gør opmærksom på at PharmaDanmark stadig  ønsker at indgå et tre-årigt overenskomstforlig.

Ros fra FTF

I vores hovedorganisation FTF har man også opdaget forliget: ”Tillykke med ny Ok aftale #arbejde #ok” skrev formand Bente Sorgenfrey på det sociale medie Twitter.