nyheds banner

Lovforslag om vagtordning og selvvalg vedtaget

Folketinget vedtog den 16. december lovforslaget om ny vagtordning på apoteker og mulighed for selvvalg af håndkøbslægemidler i detailhandelen og på apoteker.

Den del af lovforslaget, der handler om vagtordning på apotekerne, er en god nyhed. Det betyder, at farmakonomer fortsat kan varetage vagttjeneste fra 1. januar 2018, når loven træder i kraft. Ved revideringen af apotekerloven i 2015 var denne mulighed ellers bortfaldet, idet vagttjeneste blev forbeholdt farmaceuter. Det er heldigvis trukket tilbage i det nye lovforslag. Du kan læse mere om den nye vagtordning her

Selvvalg af lægemidler
Den anden del af lovforslaget er til gengæld problematisk. Her bliver det tilladt at placere håndkøbslægemidler på hylder til selvbetjening, både i detailhandelen og på apotek. "Selvvalg af håndkøbslægemidler er at gøre befolkningen en bjørnetjeneste", siger Farmakonomforeningens formand Christina Durinck. 

Hun fortsætter: "Man adskiller valget af lægemiddel fra den faglige rådgivning, og det er et problem for patientsikkerheden. Vi har fra Farmakonomforeningens side gjort opmærksom på det, både i høringssvar og ved at skrive direkte til sundhedsordførerne i Folketinget, men desværre uden held. Jeg kan kun opfordre til, at farmakonomerne på landets apoteker fortsætter med at tilbyde borgerne en god faglig rådgivning omkring de lægemidler, som de har valgt på hylderne."

Du kan læse Farmakonomforeningens brev til sundhedsordførerne her.