Farmakonomer på FIP

Så er den farmaceutiske verdenskongres skudt i gang – med danske farmakonomer i en central rolle.

I år er Seoul værtsby for den farmaceutiske verdenskongres, FIP, og traditionen tro er de danske farmakonomer startet med at deltage i FIP’s Pharmacy Technicians Symposie, som afvikles to dage forud for selve kongressen.

16 danske farmakonomer er med i Seoul, hvor over 2.600 deltagere fra 94 lande sætter fokus på ”Medicines and beyond - The soul of Pharmacy”, som er kongressens hovedtema.

 

Danskere på podiet
Allerede på symposiets første dag var ikke mindre end fire danske farmakonomer på talerstolen.

Formand Christina Durinck, som også sidder med i symposiets Programme Comittee, havde et spændende oplæg om, hvordan teknologi og digitalisering kan påvirke pharmacy technicians fremtidige rolle.

- Pharmacy technicians har grund til at være bekymrede. Maskiner vil overtage vores job – eller i hvert fald dele af det. Vi tror alle, at vi er uerstattelige, men det er vi ikke, sagde hun om robotternes indtog på farmakonomernes arbejdspladser. – Heller ikke i Danmark, selvom danske farmakonomer selvfølgelig er noget helt specielt.

- Men der vil helt klart være masser af positive fremtidsudsigter, hvis vi er indstillede på at være aktive medspillere og være med til at udvikle pharmacy technicians rolle, fortsatte hun.

– Vi må tage kontrol over den teknologiske udvikling og hjælpe med udvikle nye opgaver for apoteket, og så må vi fortsætte med den livslange læring, så vi kan matche de nye opgaver, når de gamle bliver forældede, sagde hun og tilføjede, at det også var vigtigt ikke at holde fast i opgaver, som kunne blive mere effektivt udført af eller med hjælp fra en maskine.

Camilla Lindeblad, hovedbestyrelsesmedlem og ansat på Dalgas Boulevard Apotek, fortalte om de danske apotekers sundhedsydelse med at vaccinere både for influenza og i forbindelse med rejser, og hvor mange farmakonomer har en aktiv rolle.

Signe Bødker Nielsen, Østerbro Apotek i København, fortalte om sit spændende og udfordrende arbejde på sygehuset i Sierra Leone, hvor hun som den første farmakonom nogensinde har været udsendt af Farmaceuter uden grænser.

Og da en af dagens indlægsholdere udeblev sprang Rosa Hassan, Region Hovedstadens Apotek, til og fortalte om sit projekt om de logistiske fordele ved at reorganisere produktions- og logistikafdelingen på Region Hovedstadens Apotek. Et projekt, som hun også præsenterede på sin poster.
 

Engagerede og aktive
Også resten af farmakonomholdet bidrog aktivt i såvel debatterne som i symposiets mange workshops, ligesom de præsenterede deres postere for de godt 60 deltagere i symposiet.

- Jeg bliver bare så stolt over at deltage i dette års FIP sammen med så dygtige og engagerede farmakonomer, siger Christina Durinck, som i øvrigt endnu engang var på podiet. Nu i sin egenskab af formand for de europæiske farmakonomer, EAPT, hvor hun fortalte om harmonisering af kompetencerne i EU.

I de kommende dage vil de danske farmakonomer præsentere deres postere for FIP-kongressens deltagere. Se de syv postere her på siden.

Læs hele reportagen i Farmakonomen nr. 8, som udkommer 11. oktober 2017.