nyheds banner

Høring om håndkøbslægemidler i selvvalg

Folketinget vedtog før sommerferien, at det fra 2018 skal være muligt at placere håndkøbslægemidler ude i butikkerne, både på apotekerne og i detailhandelen.

Kunderne vil således kunne tage de lægemidler ned fra hylderne, som de ønsker at købe.
Det gælder dog ikke alle lægemidler. Det har fra starten været klart, at visse håndkøbslægemidler ikke vil komme i selvvalg af hensyn til medicinsikkerhed og behov for faglig rådgivning. Lægemiddelstyrelsen har netop sendt listen over lægemidler til selvvalg i høring.


Der lægges op til, at udleveringsgrupperne HA18, HX og HX18 ikke kommer i selvvalg, hverken på apotek eller i detailhandelen. På apoteket, hvor der er mulighed for faglig rådgivning, kommer alle lægemidler i udleveringsgrupperne HA og HF i selvvalg. I detailhandelen kommer lægemidler i udleveringsgruppen HF i selvvalg med visse undtagelser. Det drejer sig blandt andet om midler mod diarré, svampemidler, nitroglycerin og midler mod transportsyge. 

’Det er ingen hemmelighed, at vi ikke er begejstrede for at lægemidler kommer i selvvalg i detailhandelen’, siger Christina Durinck, formand for Farmakonomforeningen og fortsætter; ’Det er ikke forbrugsvarer, og vi mener, at der altid bør være mulighed for faglig rådgivning, når man køber lægemidler. Men det er nu engang besluttet, og derfor vil vi kigge nærmere på Lægemiddelstyrelsens udspil. Vores holdning er, at patientsikkerheden altid kommer i første række.’

Du kan se Lægemiddelstyrelsens udspil her.