nyheds banner

Farmakonom på nationalt tv

Specialviden fra farmakonomer i kommuner hjælper borgerne til at klare sig bedre selv. Sådan lød det i aftes i TV Avisen 21.30.

– Vi kommer med en viden fra apoteket, hvor vi er 100 procent fokuserede på medicin. Så derfor er det i min verden det eneste rigtige.

Sådan sagde farmakonom Betina Jessen i går aftes på landsdækkende tv, da TV Avisen viste, hvordan hun hjælper Aabenraa Kommunes ældre borgere med at holde overblik over deres medicin – hvad der skal hældes op, og hvad der skal genbestilles.

På den måde får borgerne ”hjælp til at kunne bedre selv med erfaring og specialviden fra farmakonomer, der guider”, lød det fra nyhedsværten.

Farmakonomforeningens næstformand Ann-Mari Grønbæk er enig i, at farmakonomer i kommuner løfter en meget vigtig opgave – ikke mindst i en tid, hvor arbejdet med at håndtere medicin og undgå medicinfejl fylder mere og mere for de ansatte i ældreplejen og koster kommunerne hundrede millioner af kroner hvert år.

Men den faglighed kan ikke erstattes af en robot, tilføjer hun. For i indslaget blev det vist, hvordan forsøg med pillerobotter i andre kommuner skal aflaste fx social- og sundhedsassistenters arbejde med at tælle medicin op til borgerne. Med et tryk på en grøn knap løb pillerne i robotten helt automatisk ned i borgerens kop. Hvad indslaget ikke viste var, hvordan borgerens medicinliste blev ajourført og robotten blev fodret med det rette medicinvalg og den rette dosis.

– Det er jo lige præcis dér – i bindeleddet mellem læge og borger – at den uvurderlige faglighed fra farmakonomer skal i spil. For jeg er slet ikke i tvivl om, at en robot kan føre den rigtige medicin ud til borgeren, hvis den rigtige medicin er lagt ind i robotten. Men forud for det kommer fagligheden, hvis vi skal undgå medicinfejl og genindlæggelser, understreger Ann-Mari Grønbæk.

 

Fik du ikke set indslaget med Betina Jessen i går? Så kan du finde det 13 minutter og 54 sekunder inde i nyhedsudsendelsen her