nyheds banner

Ny samarbejdsaftale skal sikre billigere sygehusmedicin

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og hendes norske kollega Bent Høie har underskrevet en aftale om, at de to lande vil forhandle sammen, når der skal indkøbes sygehusmedicin.

Formålet med aftalen er dels at sikre de billigst mulige priser på sygehusmedicin og dels at forbedre forsyningssikkerheden på ældre lægemidler, der ikke er patentbeskyttet længere.

Med aftalen skabes der et samlet marked på mere end 10 millioner indbyggere, som forventes at give mulighed for at forhandle nogle fordelagtige prisaftaler på ny, dyr sygehusmedicin. Samtidig vil et stort samlet marked gøre det lettere at sikre forsyningen af lægemidler, som er løbet af patent, for eksempel antibiotika, hvor der har været forsyningsproblemer i både Norge og Danmark.

Aftalen er den første af sin art i Europa, og håbet er, at de øvrige nordiske lande vil tilslutte sig aftalen, så der på længere sigt kan etableres en samlet indgang til hele det nordiske marked for medicinalindustrien. Formand for Farmakonomforeningen Christina Durinck hilser aftalen velkommen.

– Vi kan se, at udgifterne til ny sygehusmedicin stiger voldsomt i disse år, og hver for sig kan små lande som Danmark og Norge have svært ved at forhandle de bedste priser hjem. Med denne aftale og eventuelt et samlet nordisk marked på et tidspunkt vil der være bedre muligheder for gode prisaftaler, som kan spare penge, der kan bruges andre steder i sundhedsvæsenet, siger hun.