nyheds banner

Apoteker: Vi skal værne om fagligheden

Pharmakons rådgivningsprojekt kan udvikle fagligheden og åbne folks øjne for den forskel, farmakonomer på apoteker gør.

”Vil du være med til at indsamle viden om, hvordan farmakonomer rådgiver på de danske apoteker? Så meld dig som deltager i et nyt, stort projekt.”

Sådan stod der skrevet i en artikel fra Farmakonomforeningen, som kollegaen Pernille Ahlmann delte med farmakonom Ida Havn på Facebook kort før jul. Det kunne da være fedt at være med til at sætte fokus på fagligheden, tænkte Ida. Og hun tog idéen om, at hun og kollegaen tilmeldte sig Pharmakons projekt, videre til sin apoteker Birgitte Egeberg Carlsen, da hun i så fald skulle give tilladelse til det.

– Jeg tror, projektet vil dokumentere en meget høj faglighed på apotekerne, som vil overraske danskerne og måske åbne muligheder for, at vi kan få lov at varetage flere, nye opgaver i fremtiden. Det ville være rart med den anerkendelse, siger Ida Havn og fortsætter:

– Samtidig ville det gøre os endnu mere bevidste om at huske den faglige rådgivning og gøre danskerne endnu mere trygge ved os og dermed åbne op for, at vi kan give en endnu bedre rådgivning i fremtiden.

Lægemiddelfaglig viden i gadeplan

Ida har været færdiguddannet farmakonom i godt et halvt år og arbejder på Lundby, Vordingborg og Stege Apotek på Sydsjælland. Det var netop den høje faglige viden om lægemidler og formidlingen af den viden til kunderne, der i sin tid fik hende til at vælge faget. Nu vil hun gerne være med til at vise omverdenen, hvad det er, farmakonomer kan.

– Rådgivning kan godt være rigtig svært, men det er dér, vi virkelig kan gøre en forskel, siger hun.

Den opfattelse deler hendes apoteker Birgitte Egeberg Carlsen. Apoteket ligger i et område af Danmark, hvor stor lægemangel gør det vanskeligt at få tilstrækkelig tid med egen læge. Så ender kunderne frustrerede på apoteket, fortæller hun.

– Her oplever de pludselig, at vi har tid til at lytte og rådgive. Det er ikke sjældent, at vi får at vide, hvor dejligt det er. De kan jo komme lige ind fra gaden og få svar på stort og småt. Og derfor fylder rådgivning rigtig meget for os – alle skal have noget med sig hjem.

Promoverer sektoren

Derfor besluttede Birgitte Egeberg Carlsen, at Ida Havn og Pernille Ahlmann skulle være med i Pharmakons projekt, der har til formål at dokumentere farmakonomers rådgivning på privat apotek. I løbet af januar bruger de fem dage på at registrere deres ekspeditioner og den rådgivning, de har givet. Projektet er en del af overenskomstaftalen mellem Farmakonomforeningen og Danmarks Apotekerforening.

– Jeg håber, det kan være med til at udvikle os fagligt, og at det kan være en løftestang i forhold til at promovere os selv og sektoren, så politikerne kan se, at de roligt kan lægge flere ydelser over til os, siger Birgitte Egeberg Carlsen, som desuden håber, at flere apoteker vil tilmelde sig projektet i løbet af januar.

– Vi skal huske fagligheden, for det er den, der giver tillid og troværdighed hos borgerne. Og den faglighed kan vi blive endnu bedre til at reklamere med. Det kan sådan et projekt hjælpe til med.

Læs mere om rådgivningsprojektet, og hvordan du tilmelder dig, her.