nyheds banner

Creceas coachingforløb gjorde mig klogere på mig selv

Efter fem samtaler med en erhvervspsykolog så ledende farmakonom Dorthe Nørman sig selv på ny og kunne bedre lede både opad og nedad. Det har været fantastisk at stoppe op og slippe ud af mit tankespind, fortæller hun.

“Jeg har brug for at være informeret.”

BUM. Ordene kommer fra ledende farmakonom i medicinteamet i Næstved ved Region Sjælland Sygehusapotek, Dorthe Nørman, der sidder omkring mødebordet med dele af den øvrige ledelse. Det vanlige, venlige overskudssmil er væk. Hun viser i stedet, hvordan hun i virkeligheden har det. Der bliver lyttet, og der bliver bakket op.

– Bagefter havde jeg det faktisk helt vildt godt med de ting, jeg fik sagt. Noget af det kom ud på en kluntet måde, men jeg står ved det, og jeg var ærlig, fortæller hun.

Havde mødet været holdt tre måneder forinden – før et intensivt ledercoachingforløb med en erhvervspsykolog fra CRECEA – havde Dorthe Nørman formentlig smilende sagt: “Det er lidt svært”, og ingen omkring mødebordet havde fanget budskabet.

– Jeg er et følsomt menneske, der rigtig gerne vil have, at folk omkring mig har det godt. Jeg er en hyggefrans, der stiller servietter og sangbøger frem, når vi har møder. En lyshåret, blåøjet pige, der gerne vil fremstå sød, og som en der får alt til at lykkes. Men indeni kan jeg blive mere og mere rasende og ked af det, siger hun.

Jeg er jo bare mig
Den viden om sig selv var ikke spritny for Dorthe Nørman. Men hun manglede konkrete værktøjer til at håndtere nogle af de udfordringer, det gav hende som leder. Så da Farmakonomforeningen og CRECEA gav hende mulighed for at deltage i et coachingforløb med en erhvervspsykolog, slog hun straks til. 

Dorthe Nørman udfyldte personlighedstesten NEO-PI-3. Dernæst gav erhvervspsykologen hende en tilbagemelding på, hvad testen havde vist. Og i løbet af et par måneder mødtes de yderligere tre gange og talte om lige det, Dorthe Nørman var nysgerrig på i forhold til sin rolle som leder og de hverdagsnære udfordringer, hun stod midt i.

Dorthe Nørman havde på det tidspunkt kun været leder i tre år. Hun kom fra en stilling som farmakonom i samme team på sygehusapoteket og skulle ved siden af lederfunktionen fortsætte som en del af teamet.

– Jeg har altid haft en mening om alting og vil gerne være med til at sætte dagsordenen. Men jeg havde lidt svært ved at tage titlen på mig, for var de andre nu mine kolleger eller mine medarbejdere? Jeg er jo stadig bare mig. Og der gik nogle måneder, før jeg kunne få mig selv til at skrive “ledende farmakonom” i min signatur, for det virkede bare så snobbet, siger hun.

Fingrene i bolledejen
Kort efter, at Dorthe Nørman fik stillingen som ledende farmakonom, løb der rygter blandt portørerne om, at der skulle lukkes afdelinger på sygehuset. Det ville betyde, at en af Dorte Nørmans medarbejdere skulle flyttes til Slagelse. 

– Den proces blev jeg hurtigt en del af, for som leder skal man jo også give nogle af de kedelige meddelelser. Men hvordan skulle jeg gøre, og hvad skulle jeg sige? Jeg ville så gerne gøre det rigtige, men jeg kunne ikke slå rigtigt og forkert op i en bog, fortæller hun.

Og endelig skulle Dorthe Nørman bruge sine erfaringer fra arbejdet i teamet til at lægge pres på sin ledelse. For som hun siger: Når man har fingrene nede i bolledejen, mærker man også, at den er klistret.

– Som leder skal jeg sætte retningen og løbe det i gang, som min ledelse dikterer. Men jeg leder jo i allerhøjeste grad også opad. Og jo mere jeg erfarer, og jo mere mine medarbejdere trykker mig, jo bedre kan jeg trykke opad. Det kan til gengæld gøre, at jeg nogle gange kan føle mig lidt som en lus mellem to negle, siger hun. 

Så udfordringer var der nok af, da Dorthe Nørman første gang mødtes med erhvervspsykologen Tina Bødker Grønnerup fra CRECEA.

Læs resten af interviewet med Dorthe Nørman i Farmakonomen 2, som du finder her eller i din postkasse.

 

VIL DU OGSÅ COACHES?

Som leder bliver man stillet over for mange forskelligrettede opgaver og har ofte udfordringer på mange forskellige niveauer.
For at man kan udvikle sig som leder, er det godt at sætte disse erfaringer i perspektiv og lære af de udfordringer, man har i lederrollen.
For at styrke farmakonomerne som ledere, har Farmakonomforeningen indgået aftale med CRECEA om en række forskellige coachingforløb for farmakonomer med ledelsesansvar.
Læs mere om forløbene her