nyheds banner

Farmakonomer giver læger tid til patientkontakt

Efter at farmakonomer på Sygehusapoteket i Region Nordjylland er begyndt at lave telefoniske medicinsamtaler med patienter før operation, er medicinfejlene raslet ned, og læger og sygeplejersker har fået tid til patienterne.

Lægemiddelrelaterede problemer er reduceret med 86 procent. Mellem 95 og 98 procent af patienterne har rigtig medicin i dag. Og læger sparer op til en time om dagen på medicinhåndtering.

Resultaterne står i kø, efter at farmakonomer fra Sygehusapoteket i Region Nordjylland har overtaget en del af medicinsamtalen og medicinhåndteringen i forbindelse med hofte- og knæprotesepatienter på Aalborg Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling i Farsø.

– Det er en kæmpe lettelse for os, lyder det fra ledende overlæge Poul Hedevang Christensen.

Hvert år indberetter landets sygehuse tusindvis af medicinrelaterede fejl. Aalborg Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling var tidligere ingen undtagelse. Og ud over at være en bombe under patientsikkerheden for de 1100 borgere, der hvert år gennemgår en knæ- eller hofteoperation dér, slugte det læger og sygeplejerskers sparsomme tid.

Men i 2015 besluttede Poul Hedevang Christensen, at det skulle være slut.

– Vi skulle hele tiden tjekke lister og gå tilbage og spørge patienterne, hvad der var op og ned. Og vi fik efterfølgende opkald fra hjemmesygeplejersker om noget, der skulle rettes op på. Det var på alle måder træls. Så da sygehusapotekets farmakonomer fortalte, at de kunne hjælpe, sagde vi ja tak, fortæller han.

 

Et tværfagligt løft

I dag taler en sygeplejerske hele forløbet og patientens medicin igennem med patienten et par uger før en knæ- eller hofteoperation. Herefter gennemgår en farmakonom fra sygehusapoteket patientens medbragte medicinliste og sammenholder oplysningerne om, hvilken medicin patienten får, med hvad der står i det Fælles Medicinkort (FMK).

I 39 procent af tilfældene er der uoverensstemmelser, og så ringer farmakonomen op til patienten. En af de farmakonomer er Pia Vestergaard.

– Sygeplejersken informerer jo patienten om en masse ting omkring operationen, så det er klart, at sygeplejersken ikke kan være knivskarp på medicin også. Men det kan jo blive livstruende, hvis der ikke er tjek på den del. Vi farmakonomer har udelukkende fokus på medicin, så når vi lægger vores fagligheder sammen, så løfter vi virkelig, siger hun.

 

Tak, fordi I ringer

Efter samtalen retter Pia Vestergaard fejlene i FMK, tjekker op, at præparaterne passer med sygehusapotekets sortiment, skriver patientens medicin ind i hospitalets medicinmodul og lægger et notat til læger og sygeplejerske ind i patientens journal – klar til at gå til.

– Vi har spurgt 27 patienter, hvad de synes om, at vi ringer dem op, og alle siger faktisk tak – fordi det er dejligt, at der er tjek på deres medicin. Det giver tryghed, siger hun og fortsætter:

– Jeg kan løbe ind i fejl, hvor jeg henviser patienten til at få det afklaret med deres egen læge. Jeg kan også opfange tvivl og bekymringer angående operationen, og så henviser jeg til en sygeplejerske. Vi skal kende vores faggrænser og bruge hinanden der, hvor vi er bedst, siger hun.

 

Mere patientnær kontakt

Apotekets nye ydelse blev det første år nøje overvåget. Og hvor lægerne førhen brugte op til et kvarter på at lægge medicin ind i medicinmodulet, har et interventionsstudie vist, at de nu nøjes med et minut. Og hvor plejepersonalet tidligere brugte en halv til en hel time om dagen på at rette op på lægemiddelrelaterede problemer, bruger de i dag fem minutter.

– Førhen kunne det betyde, at lægen ikke havde tid til stuegang, og det var bare utilfredsstillende. Det er en kæmpe hjælp og giver stor medarbejdertilfredshed, at vi kan bruge tiden på det rigtige, så det kan kraftigt anbefales, siger afsnitsledende sygeplejerske Gitte Zytphen-Adeler.

Samme oplevelse har overlæge Poul Hedevang Christensen.

– Ud over at jeg kan undgå overarbejde hver dag, er det en lettelse at have mere patientnær kontakt frem for at bruge tiden foran computeren, siger han.