nyheds banner

Formand: Uhyggeligt at helt unge kan købe smertestillende

TV2 Nord viser, hvor nemt det er for unge under 18 år at købe smertestillende i fødevarebutikkerne, og at deres skoletaske agerer mobilt apotek. Skræmmende, hvad der sker, når medicin tages ud af faglige hænder, mener Farmakonomforeningens formand.

– Jeg havde ikke regnet med, at jeg kunne få hos dem alle sammen. De har slet ikke spurgt om alder eller noget som helst.

Sådan siger 15-årige Frederikke Hanvsø til TV2 Nord, efter at tv-stationen – som en del af et tema om smerter – havde bedt den unge pige købe smertestillende lægemidler i tre forskellige detailbutikker, selvom det ifølge loven kræver, at man er minimum 18 år.

Frederikke Havnsø gik både i Fakta, Netto og Meny, og alle tre steder lykkedes det hende at købe medicin indeholdende paracetamol.

Resultatet kommer ikke bag på Farmakonomforeningens formand. Alligevel er hun chokeret over detailhandlens lemfældige omgang med smertestillende lægemidler.

– Det er virkelig skræmmende, at det er så nemt for en ung pige som Frederikke at købe smertestillende, når nu vi ved, at brugen af piller til selvmordsforsøg er særligt udbredt blandt piger og unge kvinder, siger hun og fortsætter:

– Jeg mener helt grundlæggende ikke at lægemidler hører hjemme i fødevarebutikkerne, men bør holdes på apotekerne, hvor der følger faglig rådgivning med. Men når nu detailhandlen har lov til at sælge smertestillende, så må de også være deres ansvar voksent og følge loven. Det handler jo sådan set om de unges liv og helbred, siger hun.

Tilbage i faglige hænder

Aldersgrænsen for køb af smertestillende piller i håndkøb blev indført i 2011 af et bredt flertal i Folketinget, fordi man i årene op til havde registreret det højeste antal selvmordsforsøg med hovedpinepiller siden 1997.

To år senere indførte Sundhedsstyrelsen desuden en grænse, så man højest kan købe 10-styks pakninger i supermarkedet og 20-styks pakninger på apoteket, medmindre man har en recept. Og siden er der sket et markant fald i antallet af selvmordsforsøg med smertestillende piller.

Men som TV2 Nord også kunne vise, havde de fleste børn i en almindelig nordjysk 9.-klasse smertestillende som Panodil, Pamol, Treo og Ipren med i skoletasken og ”låner piller ud til hinanden”, som en af pigerne fortæller.

– Jeg tror ikke, de unge tænker over, at det er medicin de render rundt med. Her har vi voksne altså et ansvar – ikke bare deres forældre, men også lærere, trænere, butiksassistenter, og hvem der ellers møder de unge i hverdagen. Og så bør TV2 Nords dækning give anledning til at rejse diskussionen, om ikke smertestillende medicin skal tilbage i faglige hænder, siger Christina Durinck.