nyheds banner

Fuld fart over Folkemødet

Farmakonomer kan gøre en forskel i en hverdag, hvor der skal bedre styr på medicinhåndteringen rigtig mange steder. Det var Farmakonomforeningens budskab på Folkemødet i Allinge.

På folkemødepladsen er der et mylder af mennesker, der alt efter temperament og travlhed drøner eller slentrer rundt til de mange forskellige, men helt grundlæggende politiske, arrangementer i de fire dage Folkemødet varer.

 
Brug ressourcerne bedre
Farmakonomforeningen deltog i flere arrangementer. Farmakonomforeningens formand Christina Durinck deltog blandt andet i en debat om, hvordan man styrker samarbejdet mellem de sundhedsprofessionelle om borgernes medicin. Arrangementet, der var arrangeret Farmakonomforeningen, Apotekerforeningen og af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, havde deres formand Karin Friis Bach ved roret. I panelet deltog derudover både Apotekerforeningens formand Anne Kahns og Torben K. Hollmann, Formand i social- og sundhedssektoren hos FOA. Debatten fandt sted i Det Fælles Sundhedstelt. Sundhedsteltet har de seneste år har været ramme om en række sundhedspolitiske organisationers arrangementer og tiltrukket mange tilhørere, der er interesserede i sundhedspolitik.

På Folkemødet er der plads til, at man kan diskutere politik på en anderledes måde, og for denne debat lød opfordringen: ”Vis mig dit medicinskab”.

Torben K. Hollmann, Formand i social- og sundhedssektoren hos FOA var klar i spyttet i forhold til ressourcer:

- Der skal afsættes den fornødne tid til at løse opgaven med medicinering.

Også ressourcerne var i fokus for Christina Durinck:

- Ude i kommunerne sker der ca. 100.000 medicineringsfejl årligt. Der mangler sundhedsprofessionelle. Kan vi gøre noget med de ressourcer, vi har?

Og panelet mente faktisk, at en del af løsningen er, at man bliver bedre til at udnytte de eksisterende ressourcer og forskellige fagligheder. Fra FOA lød det, at medicinhåndteringen ikke nødvendigvis står øverst på listen over opgaver for social- og sundhedshjælperne, så for dem giver det god mening, at opgaven løses af farmakonomer, der har medicinhåndtering som deres faglighed.

 
Medicinlykkehjul – har patientsikkerheden heldet med sig?
Senere på dagen deltog Farmakonomforeningens næstformand Ann-Mari Grønbæk i eventen Wheel of Drugs, hvor Farmakonomforeningen inviterede på en alternativ form for lykkehjulsquiz. Her diskuterede et panel en række spørgsmål om patientsikkerhed, når det fx gælder håndkøbsmedicin i dagligvarebutikkerne. For hvor mange panodiler kan man egentlig få med hjem fra Netto, og hvor gammel er det lige man skal være for at købe dem? Ved quizzen, der tog udgangspunkt i et godt gammeldags tombola-lykkehjul, blev alle tilhørerne aktiveret ved hvert spørgsmål, hvor de agerede livline for panelet. Ved eventen deltog formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (C), og Lars Gaardhøj (A) der er medlem af samme udvalg. Derudover deltog direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen og Claus Rendtorff, der er ordfører for patientsikkerhed i Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM. Det blev til en livlig debat om eksempelvis hvad det betyder, at man ikke får rådgivning, når man køber håndkøb i dagligvarebutikker.


Folkemødet har betydning for den politiske debat
Demokratifestivallen i Allinge har betydning for den politiske debat og er grobund for nye alliancer og gode idéer. Christina Durinck opsummerer Folkemødets betydning for Farmakonomforeningen:

- Folkemødet giver anledning til nogle virkelig gode debatter, hvor alle mulige mødes på kryds og tværs. Det er en god mulighed for, at vi kan gøre opmærksomme på, hvad farmakonomerne som faggruppe kan, og hvor vi kan se, at skoen trykker. Samtidig fører de mange uformelle møder til, at der knyttes kontakt, og vi har år efter år kunnet se, hvordan Folkemødet har bidraget til foreningens politiske arbejde.