nyheds banner

Har du ferie, du ikke har afholdt?

Den 1. maj 2019 bliver der taget hul på det nye ferieår. Derfor er på tide at lave en plan for afvikling af din restferie. Og så er der noget i forhold til den nye ferielov, som det er godt at være opmærksom på.

Hvis du ikke har fået afholdt din resterende ferie fra indeværende ferieår, så kan du gøre det til og med den 30. april 2019.

Ferieåret løber skævt i forhold til kalenderåret. Det betyder, at den ferie du har optjent fra den 1. januar 2017 til og med den 31. december 2017 afholdes i indeværende ferieår, fra den 1. maj 2018 til og med den 30. april 2019.

Den 1. maj 2019 markerer derfor begyndelsen til et nyt ferieår, og derfor bør du allerede nu tage stilling til, hvad du skal gøre med din resterende ferie.
 

Arbejdsgiver kan varsle din ferie
Din arbejdsgiver kan kræve, at du får afholdt din restferie. Hvis din arbejdsgiver vil have ferien afviklet på et bestemt tidspunkt, kan arbejdsgiveren varsle placeringen af restferien med en måneds varsel.

Vær opmærksom på at dette dog ikke gælder, når det kommer til afvikling af 6. ferieuge for farmakonomer, der er ansat i regioner og kommuner.


Overførelse af ferien til næste ferieår
Det er også muligt at overføre optjent ferie ud over 4 uger til næste ferieår, dvs. til afvikling mellem 1. maj 2019 og 30. april 2020. Dette gælder for farmakonomer ansat i staten, regioner, kommuner, industrien og på apoteker.

Hvis man skal have overført ferie, kræver det, at der bliver lavet en skriftlig aftale mellem farmakonomen og arbejdsgiveren.

For farmakonomer ansat på private apoteker, skal der anvendes en særlig blanket, der ligger på medlemsnettet.apoteket.dk.

Ny ferielov
Hvis du allerede nu er ved at planlægge en længere rejse i efteråret 2020, er det en god idé at overføre ferie allerede nu for at spare lidt sammen. Den nye ferielov og reglerne om samtidighedsferie træder nemlig i kraft den 1. september 2020. (Læs mere om den nye ferielov her)

Vi informerer løbende om ændringerne og den nye ferielov. I næste nummer af Farmakonomen kan du læse en artikel om reglerne for regioner og kommuner. 

Farmakonomelever har også ret til ferie
Farmakonomelever har også ret til at holde ferie. Elever på første år af uddannelsen opnår først ret til ferie med løn fra den 1. maj 2019.

Men en førsteårselev kan godt have ret til ferie med feriegodtgørelse fra en tidligere arbejdsgiver. Elever på andet og tredje skoleår har ret til ferie med løn i 6 uger.

Elever har ikke mulighed for at overføre eller få udbetalt restferie. Restferie med løn eller feriegodtgørelse skal derfor holdes senest den 30. april 2019.