nyheds banner

Sundhedsreform giver mulighed for at styrke farmakonomers rolle

Statsministeren har præsenteret den længe ventede sundhedsreform. Regeringen vil udbygge apotekernes rolle og styrke faglige kompetencer. Vi ser frem til at bringe landets dygtige farmakonomer endnu mere i spil.

– Vi skal tage fat om de udfordringer, vi har i sundhedsvæsnet. Sundhedsvæsnet har en udtalt mangel på nærhed. Sundhedsvæsnet mangler sammenhæng.

Sådan indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag regeringens præsentation af den længe ventede sundhedsform.

Derfor foreslår regeringen blandt andet, at der oprettes 21 ny såkaldte sundhedsfællesskaber, hvor sygehuset, områdets praktiserende læger og kommuner samarbejder om patienterne.

– Det der ikke er svært skal være nært. Og hvad der er svært i dag, skal vi opbygge flere kompetencer til, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Flere opgaver til farmakonomer

I udbygningen af det nære sundhedsvæsen lægger regeringen op til, at apotekerne skal spille en større rolle. Det er allerede sket i form af blandt andet aftaler om medicinsamtaler for kronikere og genordinering af visse lægemidler.

– Regeringen vil se på, hvordan apotekernes rolle kan styrkes yderligere, blandt andet i forhold til ældre og kronisk syge borgere. På den måde udnyttes tilstedeværelsen af lokale ressourcer i sundhedsvæsenet på en hensigtsmæssig måde, som også er til gavn for borgerne, skriver regeringen i sit politiske udspil.

Det glæder Farmakonomforeningens formand Christina Durinck.

– Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i at få farmakonomernes kompetencer mere i spil på landets apoteker. Fx så giver det ingen mening, at farmakonomer, der udgør langt den største medarbejdergruppe på apotekerne, ikke må fortage medicinsamtaler med kronikere. Så jeg er meget glad for, at regeringen er opmærksom på de uudnyttede muligheder i apotekssektoren, siger hun og fortsætter:

– Der er ingen tvivl om, at de faglige kompetencer, der allerede findes ude i det danske sundhedsvæsen i dag, skal bruges endnu bedre, hvis man vil sikre danskerne det nære sundhedsvæsen. Og når det kommer til medicinhåndtering er farmakonomer i regioner, kommuner og apotek helt afgørende, siger Christina Durinck.

Over de kommende uger afholder Finansministeriet en stribe møder med organisationer og foreninger inden for det sundhedsfaglige område om deres syn på reformen.

– Hele sundhedsområdet har en stor opgave foran sig, og vi glæder os til at tage vores tørn og gå i dialog med politikerne om, hvordan farmakonomer kan være med til at løfte opgaven med at udbygge det nære sundhedsvæsen, siger Christina Durinck.

 

OVERBLIK OVER SUNDHEDSREFORMEN

  • Regeringen vil afsætte seks milliarder kroner til en ny fond, der skal styrke det nære sundhedsvæsnet
  • De fem regionsråd bliver nedlagt ved udgangen af 2020
  • Sundhedsvæsnet vil bestå af tre lag: Et statsligt under Sundhedsministeriet, der står for økonomi og styring, fem sundhedsforvaltninger og 21 nye sundhedsfællesskaber
  • I 2022 skal der optages 2000 flere sygeplejersker på landets studier
  • I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser