Styr på din økonomi som elev

Som elev hører du til dem, der kan glæde sig over at få løn under hele eller dele af uddannelsen. Men det er også en oplagt mulighed for at lægge grunden til gode økonomiske vaner. Ja, måske lige frem til at få mest muligt ud af dine penge.

Uanset hvordan du vælger at bruge din løn, er det vigtigt at lægge et budget. Det er nemlig forskellen på, om du bare bruger dine penge - eller om du har et økonomisk overblik. Og jo flere penge du tjener, jo mere får du ud af at have overblik, fortæller kunderådgiver Lisa Husmark fra Lån & Spar, Højbro Plads.

Klogt er ikke altid kedeligt
- Med et budget kan du se præcis, hvor du kan eller skal ændre på dine vaner eller udgifter for at nå de mål, du har. Måske vil du spare op til en udbetaling eller et indskud på en lejlighed? Eller måske er det den helt store udlandsrejse, der trækker? Pointen er, at økonomisk overblik ikke er kedeligt. Tværtimod kan det hjælpe dig med at gøre de ting, du gerne vil, siger Lisa.

- Har du luft i budgettet, kan du også vælge at investere. Fx gennem en Aktiesparekonto. Mange med løn under uddannelsen kan godt afse 500-1000 kr. om måneden til at spare op. Begynder du at gøre det, når du er først i tyverne, kan det betyde en kæmpe forskel i dine økonomiske muligheder senere i livet.

Fem gode råd
Selv om du har lidt flere penge mellem hænderne end med ren SU, gælder det stadig om at tænke som en studerende. Spar, hvor du kan - og hold dig fra de indlysende faldgruber. Her er Lisas vigtigste råd - ud over at få lavet et budget:                                                                                           

  • Tilmeld dine faste udgifter til Betalingsservice. Det sparer dig både for ærgerlige overraskelser og rykkergebyrer.
  • Spar penge op til uventede regninger. Og hey, hvis de ikke kommer, har du penge til noget sjovere.
  • Undgå hurtiglån. Har du nogensinde set Luksusfælden ved du allerede, hvordan det rigtig ofte ender.
  • Prioritér! Er den nyeste iPhone eller den ugentlige bytur vigtigst? Alle er nødt til at vælge noget fra, selv med løn under uddannelsen.
  • Spørg altid efter studierabat. Det er ikke kun til dem på SU - og du kan spare rigtig meget, hvis du leder lidt.
COLOURBOX13939355

Emneord