Sådan viser du, at du er den rette kandidat til jobbet

De fleste arbejdsgivere bruger i snit 2 minutter på at læse din ansøgning. For at brænde igennem på den korte tid, er der 3 ting din ansøgning skal være helt skarp på at vise; 1. Din motivation for at søge jobbet 2. Eksempler på det faglige match og 3. Det personlige match

Når arbejdsgiver går i gang med at læse din ansøgning, har de fleste som udgangspunkt læst dit cv først. Det vil sige, at de allerede har krydset af, at dine faglige kompetencer er i orden, og at du lever op til deres forventninger – på papiret i hvert fald.

Hvor et cv nemlig hovedsageligt tjener det formål at fortælle om dine faglige kvalifikationer og kompetencer, i form af fx uddannelse og erfaring, så er ansøgningen der hvor du viser din motivation for at søge netop den stilling, samt hvordan du er i stand til at sætte dine kompetencer i spil og bidrage til virksomhedens værdier, visioner og målsætning.

  1. Gør din motivation tydelig i din ansøgning

Ved at være helt tydelig om din motivation for at søge jobbet, er du godt på vej til at fange arbejdsgiveren opmærksomhed og give dem lyst til at læse videre. Som arbejdsgiver vil man nemlig gerne være helt sikker på, at du som ansøger er oprigtig interesseret i jobbet og virkelig brænder for det. Du skal med andre besvare et usagt ”hvorfor” dig?

Hvis din motivation er stærk og velbegrundet kan det ikke undgås at både ses og mærkes.

Læs stillingsopslaget igennem igen, undersøg virksomheden eller arbejdsgiveren på nettet og noter hvad de lægger vægt på, hvilken situation de befinder sig i lige nu og hvor det er de ønsker at du som medarbejder skal hjælpe dem hen. Fremgår det ikke tydeligt nok, så overvej at ringe dem op og stil et par uddybende spørgsmål der kan hjælpe dig til at vinkle din motivation – det i sig selv viser kun yderligere at du er topmotiveret for at søge jobbet.

Når du skriver dit hvorfor så tænk over hvad præcis det er, der vil motivere dig mest ved at arbejde i netop den virksomhed og i den stilling.

Eksempler:

  • Er det fordi god formidling/undervisning tænder dig,
  • Fordi du elsker at arbejde med mennesker
  • Er dybt optaget af kvalitetssikring, produktion eller andet?

Det vigtigste er, at du kobler din egen faglighed, personlighed og passion på arbejdspladsens profil så arbejdsgiveren kan se et match mellem jer.

  1. Vær skarp omkring det faglige match og giv eksempler

Når først din motivation er på plads, vil arbejdsgiveren gerne bekræftes i det faglige match, som de så i dit cv. Her er det ikke vigtigt minutiøst at gennemgå samtlige af de faglige kompetencer du listede i dit cv.

Udvælg og fokuser i stedet på de 3-5 vigtigste arbejdsopgaver i din nye stilling, og vis, hvordan du vil bære dig ad med at løse dem. Træk på din erfaring, enten fra studie eller tidligere arbejde, og giv eksempler på. hvordan du enten har løst lignende opgaver, eller forestiller dig at løse dem i fremtiden. På den måde hjælper du til at skabe og forme læserens indtryk og forestillingsevne om hvordan du ville passe i jobbet.

Har du spottet nogle behov eller uforløste muligheder hos virksomheden, enten i stillingsopslaget eller gennem samtale med arbejdsgiver, så tænk over hvordan du ville gribe det an med din faglighed og giv eksempler på hvordan du kan være med til at opfylde netop de behov.

  1. Match dine personlige kompetencer til jobbet

”Som person er jeg struktureret, logisk tænkende og god til at have mange bolde i luften”…det lyder jo meget godt ik´? Problemet er dog, at det både lyder lidt som en kliché, men vigtigst af alt, viser det ikke rigtig noget substantielt om, hvem du er som person (og dermed medarbejder).

Når du skal skrive om det personlige match, er det derfor en god ide at undgå påstande om at du, som person, er x, y eller z. Udvælg i stedet et par af dine personlige kompetencer og udfold dem for læseren - gennem eksempler på konkrete opgaveløsninger. På den måde viser du, hvem du er som person i stedet for blot at fortælle om det. Det gør det både mere spændende og troværdigt for læseren at forholde sig til.

Eksempler:

  • Jeg er en dygtig formidler = ”På X arbejdsplads var jeg ansvarlig for den interne undervisning – jeg stod for planlægning, udarbejdelse af undervisningsmateriale, oplæg og opfølgning”
  • Jeg er serviceminded = ”Jeg er vant til, og nyder at have med alle mulige forskellige mennesker at gøre – for mig er det vigtigt at give alle en god oplevelse og møde dem der hvor de er”
  • Jeg er god til at have mange bolde i luften = ”Jeg får stor energi ud af at arbejde alsidigt og dynamisk – noget der kom mig til gode i min tidligere stilling hvor jeg i det ene øjeblik betjente kunder i skranken og i det næste øjeblik fx talte med leverandører eller udviklere.

Læs mere om den gode motiverede ansøgning her: https://ftfa.dk/vi-tilbyder/cv-og-ansogning/den-gode-ansogning-eksempler-tips-og-gode-rad/

 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med FTFa


Emneord