Dine rettigheder til kompetenceudvikling

Her får du et brush up på rettigheder til kompetenceudvikling på forskellige farmakonomarbejdsområder

Af chefkonsulent Ulrik Frederiksen.

På privat apotek

Er du ansat på privat apotek, så har du ret og pligt til at deltage i mindst et efteruddannelsestilbud om året.

Som farmakonomen på privat apotek har du pligt til at holde din faglige viden ajour. Ved en årlig udviklingssamtale med apotekeren opstiller I sammen et gensidigt forpligtende udviklingsmål for dig som farmakonom. Udviklingsmålet kan aftales gennemført som efteruddannelse og/eller som læring på apoteket. Udgifter ved udviklingsplanens gennemførelse afholdes af apotekeren (overenskomstens §17 og §18).

For ledere ansat på privat apotek gælder ovenstående samtidig med, at der for souschefer og filialledere derudover er aftalt ret til en netværksdag og en lederudviklingsdag om året.

I det offentlige

Er du ansat på det offentlige område, så har du ret til en årlig kompetenceudviklingssamtale. Det giver ikke automatisk ret til en uddannelse, men er en adgang til at gå i dialog med din leder herom – og mulighed for at planlægge kompetenceudviklingsinitiativer.

På det kommunale og regionale område bygger rettigheden til kompetenceudviklingssamtalen på aftaler om kompetenceudvikling fra 2015, som gælder for hvert af de to områder. Aftalen på statens område rummer også mulighed for at søge midler i den statslige kompetenceudviklingsfond.

I industrien

Er du som farmakonom ansat inden for industriområdet, kan der være mulighed for at få støtte til din kompetenceudvikling. Det afhænger dog helt af, hvordan aftalerne på jeres arbejdsplads er skruet sammen.

Er du ansat under en overenskomst, vil det ofte være her, at rammerne for kompetenceudvikling er beskrevet, mens det typisk vil stå i personalehåndbogen, hvis ikke du er dækket af en overenskomst.

En mulighed er også at forhandle rammerne for uddannelse ind i kontrakten, når du bliver ansat. Derfor er det en god idé at sende et tilbud om kontrakt videre til Farmakonomforeningen i forbindelse med et nyt job.


Emneord