Formand Ann-Mari Grønbæk og næstformand Tina van der Klein har været på et inspirerende arbejdspladsbesøg hos farmakonom Diana Wasso. Hun arbejder i Københavns Kommune på de midlertidige akutpladser og på afdelingen for lindring i Valby.
Besøget bød på et indblik i en alsidig og kompleks hverdag, hvor farmakonomens faglighed spiller en afgørende rolle i både patientsikkerhed og tværfagligt samarbejde.
Diana Wasso er en af tre farmakonomer på stedet, og hun er tillige tillidsrepræsentant. Under besøget deltog Ann-Mari og Tina blandt andet i det daglige tavlemøde, hvor alle borgere gennemgås i fællesskab. Mødet varer en halv time og samler forskellige fagligheder – fra sygeplejersker og læger til kliniske diætister, fysio- og ergoterapeuter – og Diana bidrager her på lige fod med sin farmakonomfaglighed. Hun giver input til hver enkelt borgers medicinering og eventuelle udfordringer, og hendes rolle er både central og respekteret.
Mange forskelligartede opgaver
En stor del af Dianas arbejde består i at gennemgå medicin ved nye borgeres indskrivning, dosere komplekse medicinregimer og undervise kolleger i medicinrelaterede nyheder, fejl og sygdomsforståelse. Hun fungerer som sparringspartner for kolleger, når der opstår spørgsmål omkring lægemidler – og hvis hun ikke har svaret lige ved hånden, sørger hun for at finde det. Hendes tilstedeværelse bidrager til øget kvalitet i medicinhåndteringen og en højere grad af patientsikkerhed.
Det blev tydeligt under besøget, hvor vigtig en funktion farmakonomerne udfylder i denne del af kommunens sundhedsvæsen. På afdelingen for lindring, der er en palliativ enhed, har Diana og hendes kolleger haft stor indflydelse på udviklingen af medicinrummet. Tidligere var der mangel på overblik og struktur, men efter farmakonomernes tiltrædelse er der nu klare arbejdsgange, styr på opbevaring, holdbarhed og økonomi – alt sammen med fokus på sikkerhed og effektivitet.
At gøre hinanden bedre til gavn for borgerne
Afdelingen har også lægedækning fra Bispebjerg Hospitals palliative team to gange om ugen. Derudover samarbejder akutpladserne med geriatriske læger fra Bispebjerg Hospital, som er fast til stede hver hverdag kl. 8–16. Det lægefaglige samarbejde blev etableret netop for at kunne møde borgerne dér, hvor de er, og forebygge genindlæggelser – et samarbejde, der har vist sig yderst effektfuldt.
Et andet vigtigt element i farmakonomernes arbejde er det nyhedsbrev, som Diana og hendes to farmakonomkolleger udsender hver fjerde måned til hele huset. Nyhedsbrevet omhandler sygdomme, medicin og medicinhåndtering, og fungerer som et vigtigt vidensredskab for det øvrige personale. Desuden indgår de i et fælles årshjul, hvor farmakonomer og andre faggrupper underviser hinanden i aktuelle og relevante emner – en struktur, der understøtter løbende faglig udvikling.
Farmakonomer gør en forskel
Formand Ann-Mari Grønbæk og næstformand Tina van der Klein var begge imponerede over det høje faglige niveau og den tydelige værdi, farmakonomerne tilfører både afdelingen og borgerne. De talte med både centerleder og afdelingsleder, som understregede, at farmakonomernes indsats har højnet fagligheden markant og medvirket til, at flere medicinrelaterede problematikker opdages i tide – til gavn for borgernes behandling.
Som koordinator for Akutplejen, sygeplejerske Marie, udtrykte det:
- Vi er rigtig glade for samarbejdet med Diana. Hendes viden om medicin rækker længere, og det giver en stor tryghed i hverdagen.
Diana mødes desuden månedligt med sine farmakonomkolleger for at dele erfaringer og løse udfordringer i fællesskab. De deltager også i Farmakonomforeningens netværk for farmakonomer i kommuner – et vigtigt forum for udvikling og fælles retning. Og som Diana selv siger:
- De gamle retningslinjer var lavet til hjemmeplejen – her foregår tingene anderledes. Nu har vi været med til at skabe arbejdsgange, der rent faktisk passer til vores hverdag.
Besøget bekræftede, hvor stor en forskel farmakonomer kan gøre i kommunale sundhedstilbud – og hvor vigtigt det er, at deres kompetencer tænkes ind i den daglige drift og udvikling.