Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren skal blive hjemme efter besøg i særlige risikoområder

Tirsdag aften præsenterede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke sammen med repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen, Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen nye tiltag mod Corona-virussen.

Coronavirus

Herunder krav om, at alle medarbejdere i sundheds- og ældresektoren - herunder også på apotekerne - skal blive hjemme i 14 dage, hvis de kommer hjem fra et af de særlige risikoområder (tirsdag den 3/3 kl. 23.00. Listen opdateres løbende) :
- Kina: Hele landet, på nær Taiwan, Hong Kong og Macau
- Sydkorea: Provinsen Gyeongbuk og storbyen Daegu
- Iran: Hele landet
- Italien: Regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, Veneto og Valle d’Aoste.

Kravet gælder således også personalet, der allerede er indrejst i Danmark inden for de sidste 2 uger og for de, der er på vej hjem fra et af de berørte områder.

Det betyder, at medarbejderne SKAL blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Da det er et krav fra myndighedernes side, har personalet ret til sædvanlig løn under hjemmekarantænen. Arbejdspladsen kan pålægge medarbejderen at arbejde hjemmefra i karantæneperioden i det omfang, det er foreneligt med arbejdet.

Kravet kommer for at dæmme op for flere smittede og for at beskytte de ældre og svage borgere.

Arbejdsgiveren skal samtidig sørge for, at de omfattede medarbejdere er informeret om forholdsregler efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som bl.a. omfatter daglig temperaturmåling og selvisolation, hvis man får feber, hoste eller andre symptomer på COVID-19. Medarbejdere, der udvikler tegn på sygdom, vil følge de almindelige retningslinjer for håndtering af mistanke om COVID-19.

Efter en konkret vurdering kan arbejdsgiveren på karantænedagens 7. dag på baggrund af en lægefaglig vurdering fra medarbejderens egen læge eller anden læge gennemføre en sundhedsfaglig samtale med medarbejderen med en vurdering af symptomer og evt. få foretaget en svælgpodning for COVID-19, hvis det vurderes relevant. Hvis medarbejderen er uden symptomer og har negativ svælgpodning, kan det - ud fra en konkret sundhedsfaglig vurdering – aftales, at medarbejderen kommer tilbage på arbejde.

Hvis du er omfattet af de nye krav, skal du kontakte din arbejdsgiver og følge de instrukser du får.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Farmakonomforeningens sekretariat på telefon 33 12 06 00 eller på mail ff@farmakonom.dk

Spørgsmål/svar

  • Jeg er bange for at blive smittet på mit arbejde

    Hvis du ikke vil møde på arbejde af frygt for at blive udsat for smitte med coronavirus, vil det ikke være en lovlig grund til at blive hjemme. Farmakonomforeningen opfordrer til, at man kontakter sin arbejdsgiver og drøfter situationen med henblik på at finde ud af, om der kan findes en løsning. Men hvis du vælger at blive hjemme uden en aftale med din arbejdsgiver, vil der muligvis være tale om udeblivelse uden lovligt forfald, og det kan i sidste ende betyde, at du bliver bortvist, eller det kan få andre konsekvenser.

  • Jeg overvejer at rejse til et område, hvortil rejser frarådes

    Hvis du rejser på ferie til et område, hvor myndighederne fraråder at rejse hen, bringer du dig i risiko for, at det kan blive opfattet som misligeholdelse af dit ansættelsesforhold. Derfor kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du efterfølgende ikke kan møde på arbejde som planlagt. Vi anbefaler derfor, at man altid følger myndighedernes anvisninger.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning