Det handler om at præstere - og at have det godt mens man gør det

Vi ved godt, at mennesket kan præstere uden at trives. Så hvad er nøglen til at præstere godt og have det godt, samtidigt? En del af svaret er at passe på både sig selv og på andre. For vi bliver bedre af det. Sammen.

Torsdag den 25. marts havde over 700 medlemmer af Farmakonomforeningen meldt sig til halvanden times online holdtræning af hjernen og lattermusklerne. Den veloplagte indpisker var Chris MacDonald, der gav den fuld gas i sit studie.

Som optakt blev medlemmerne budt velkommen af foreningens formand Ann-Mari Grønbæk.

AMG Til Chris Macdonald
Formand Ann-Mari Grønbæk bød velkommen til aftenens forrygende foredrag og benyttede også lejligheden til at ønske medlemmerne en rigtig god påske.

Hjerneforskning og betydningen af andre mennesker

Chris MacDonald oversatte kompliceret hjerneforskning til noget, vi alle kan bruge. Vi reagerer hele tiden på andre mennesker – og negative input fra andre har en voldsom effekt. Derfor har vi et stort ansvar for at passe på hinanden. Hvis du ikke føler dig tryg ved andre og modtager gode input fra dem, går det både ud over din trivsel og evne til at præstere.

Undervejs lærte vi, at rotter er det eneste pattedyr, der kan klare større belastninger og stresspåvirkninger end mennesker, uden at de knækker. På samme måde er der masser af forskning, der viser, at vi mennesker kan præstere rigtig længe, også selvom vi ikke trives. Men det holder ikke på den lange bane. Som mennesker har vi nogle grundlæggende behov – og et af de vigtigste, er behovet for andre mennesker.

 

Vi har behov for at tro på lortet

Farmakonomer er vant til forkortelser. Og der manglede bestemt ikke gode forkortelser for menneskers behov i oplægget. De blev brugt igen og igen – og derfor kunne deltagerne huske dem. Her er et udsnit af de vigtigste:  

PKI = Positive Konstruktive Input.

MOO = Mennesker Omkring Os. Mennesket er nemlig ikke beregnet til at løse udfordringer alene. Vi har det meget bedre – og præsterer bedre - når vi er sammen med nogle, vi har det godt med, har tillid til og har kendt længe.

HUA = Den lyd du siger, når noget er Hørt, Forstået og Anerkendt.

TPL = Tro På Lortet. Det er vigtigt. Også når vi eksempelvis bliver Coronatrætte og måske skal mindes om, at vi som art nu er så dygtige og så privilegerede, at vi er i stand til at kæmpe tilbage. Tænk sig, at vi kan bekæmpe en pandemi! Kan passe på hinanden. Ved hvad virus er - og kan udvikle en vaccine på under et år.

 

Fuld fart på

Energiniveauet var højt, mens aftenens oplægsholder drønede rundt mellem flipovers uden på noget tidspunkt at tabe hverken fokus eller pædagogik. 

Chris Macdonald Til Oplæg
Hvis der var noget særligt, der skulle understreges, var Chris MacDonald helt klar til at bruge både pen, papir, ord og kropssprog!

Ros til Farmakonomer

Der var også masser af ros til farmakonomer og forståelse for farmakonomernes vigtige rolle i samfundet - også under corona-pandemien. Selv producerens mor var farmakonom!

 

Måske kan du komme sovende til et bedre liv

Undervejs slog Chris MacDonald flere gange fast, at søvn påvirker hjernens og kroppens dybeste fysiologiske behov. Søvn er den enkeltfaktor, der har størst betydning for, hvordan vi har det i morgen. Set i det lys, er det virkelig værd at tænke over, at vi gennemsnitlig sover en time mindre end i gamle dage. Hver dag. Det har stor betydning for os alle, men måske mest for teenagere, hvor indlæringen falder 2 klassetrin, når der er sovet for lidt.

 

Masser af ros fra deltagerne

Efter pausen blev der åbnet for en chat. Hurtigt blev den fyldt med kommentarer og spørgsmål, og det var tydeligt, at rigtig mange havde haft en fantastisk og tænksom aften:

 - HUA!

 - Meget spændende. Ramte så plet med det du har fortalt.

 - Hvor er jeg vild med din entusiasme!

 - TPL!! Helt genialt foredrag. Tusind Tak.

 

Som afslutning siger den udsendte: HUA! TPL! Hav gode MOO. Og giv altid KPI.



***


Farmakonomforeningens online-arrangementer fortsætter mandag den 26. april, hvor farmaceut, ph.d., forsker og forfatter Anette Sams gør dig klogere på sukker og sundhed. Hendes foredrag giver et unikt indblik i, hvordan du kan gøre kroppen til aktiv medspiller for din sundhed. Din krop tilbyder dig nemlig en lang række oversete sundhedsmuligheder, hvis du – og den moderne normal – undlader at stå i vejen! Opdag hvor fascinerende din krop i virkeligheden er! 


Du kan læse mere om arrangementet her, hvor du også kan tilmelde dig.

 

Arrangementet er gratis og kun for medlemmer af Farmakonomforeningen.

Du kan også læse mere om Anette Sams i næste nummer af Farmakonomen, der udkommer onsdag den 31. marts.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning