Farmakonomer er rustet til at udføre medicinsamtaler

Farmakonomer skal kunne lave medicinsamtaler med borgerne - for det skaber ulighed, at farmakonomer ikke må det i dag. Problemet er især aktuelt i landområderne.

Ann-Mari Grønbæk, formand i Farmakonomforeningen, står sammen med Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening og Steffen Husted Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, bag et debatindlæg på det politiske medie, Altinget Sundhed. Omdrejningspunktet er medicinsamtaler på private apoteker - og farmakonomernes rolle.

Farmakonomerne er den største faggruppe på de private apoteker landet over. Alligevel må farmakonomer i dag ikke tage medicinsamtaler med borgerne. I fællesskab kommer de tre debattører med en klar opfordring til myndighederne: Lad farmakonomer udføre medicinsamtaler – for at undgå ulighed i sundhed.

Farmakonomforeningens formand har sammen med Apotekerforeningen og Landdistrikternes Fællesråd gjort det klart, at farmakonomer bør få lov til at udføre medicisamtaler

I landdistrikterne i Danmark bor der mange med kroniske sygdomme, som skal tage flere forskellige typer af medicin på samme tid. Borgere, der alle har brug for at få medicinsamtaler. Men her er der desværre et problem: Medicinsamtalen kan ikke gennemføres en del steder, fordi der kun er farmakonomer ansat. Det skaber ulighed i sundhed. Disse borgere får ikke samme tilbud som andre steder i landet, og det kan have alvorlige konsekvenser; For medicin kan give unødige bivirkninger, virke dårligere end det var hensigten eller ligefrem være farlig. Ting der bliver taget hånd om ved en medicinsamtale.

Medicinsamtaler styrker medicinsikkerheden

Der er – set med de tre debattørers øjne - ingen grund til, at farmakonomer på apotek med den relevante certificering ikke må tage samtalerne. Farmakonomerne har tre års uddannelse samt stor erfaring med bl.a. medicinhåndtering og praktisk viden om borgernes medicinbrug.

Derfor står Farmakonomforeningen, Danmarks Apotekerforening og Landdistrikternes Fællesråd sammen om den holdning, at farmakonomer bør få grønt lys til at udføre medicinsamtaler på de private apoteker. Så vi kan mindske uligheden i borgernes sundhed i landdistrikterne og styrke medicinsikkerheden.

Læs debatindlægget på Altinget


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning