Karriererådgivning åbnede Marinas øjne for egne kompetencer

Farmakonomforeningens karriererådgivning har knap et år på bagen. Et af de medlemmer, som har fået stor glæde af tilbuddet, er farmakonom Marina Kjems. Rådgivningen hjalp hende med at få blik for egne kompetencer, samt afklaring af hvad hun gerne vil fokusere på i sit arbejdsliv.

Marina Kjems Portræt

I november 2021 var karriererådgivning et nyt tiltag i Farmakonomforeningen. Farmakonom Marina Kjems var nyvalgt tillidsrepræsentant på et privat apotek, og hun skulle derfor videreformidle viden om tiltaget til sine kolleger.

- Jeg tænkte, at jeg også selv burde prøve det for at se, hvordan det fungerer med foreningens karriererådgivning, fortæller Marina Kjems.

Hun havde været på det private apotek i nogle år, ledte ikke som sådan efter noget nyt, men ville gerne vide hvilke muligheder hun havde om to, fem eller syv år.
Hun tog derfor kontakt til Farmakonomforeningens karriererådgivning, hvor hun først havde skriftlig korrespondance med en konsulent. De aftalte en dato, hvor de kunne tale sammen over telefonen efter, at Marina Kjems havde besvaret nogle spørgsmål om sit arbejde og karriere for ud for mødet.

- Vi talte om rigtigt meget på mødet og fik vendt hele min arbejdssituation. Vi talte om, hvad jeg kunne tænke mig af udvikling i mit arbejde, hvad jeg fandt spændende, og hvilke mulige veje jeg kunne gå. Både i apotekssektoren og uden for den, fortæller Marina Kjems.

Tag snakken med din leder
I karriererådgivningen fik Marina også øjnene op for, at hun kunne udvikle sig ved at tage efteruddannelseskurser og få styrket eventuelle manglende kompetencer. Undervejs i rådgivningen vendte hun både mulighederne på den nuværende arbejdsplads, på et andet privat apotek, i sygehusverden eller i industrien. Karrieresamtalen handlede i høj grad om coaching af Marina med udgangspunkt i hendes konkrete situation – og ikke, hvorvidt hun skulle skifte job eller ej.

- Jeg fik det direkte råd, at jeg kunne gå til min leder og drøfte mine aktuelle opgaver. Her kunne jeg gøre tydeligt, hvilke opgaver jeg fandt spændende, og hvad jeg havde af muligheder for at få flere af den type opgaver. I mit tilfælde var det især ledelses- og kvalitetsopgaver, som jeg var meget interesseret i, siger Marina Kjems.

Få input til dit arbejdsliv

Kom og vær med når Farmakonomforeningen inviterer alle medlemmer til at tage del i en spændende aften med fokus på karriere og fastbrændthed. Til arrangementet får vi besøg af karrierespecialist Miriam Dimitis, som vil lære os om, hvad karriere og fastbrændthed er. Og hvad vi kan gøre, når vi oplever det i vores arbejdsliv.
Du vil også møde karriererådgivere fra Farmakonomforeningen, der giver os indsigt i farmakonomernes mange jobmuligheder. 

Onsdag den 16. november - onlinemøde

Torsdag den 17. november - Scandic Roskilde

Onsdag den 23. november, Scandic Århus City 

Torsdag den 24. november, Severin Kursuscenter, Middelfart

Rådgivningen med Farmakonomforeningen satte en del tanker i gang hos Marina. Herunder hvad hun var villig til at acceptere – og ikke acceptere i sit arbejdsliv. Hun rettede sin profil til på det erhvervsorienterede sociale medie, LinkedIn, hvor hun blandt andet opdaterede sit CV og fik et nyt profilfoto. Hun skrev mere om sig selv på profilen, så det passede til hendes nuværende arbejdssituation.

Jobbet fandt hende
Og så skete det. Et nyt job fandt hende. En bekendt prikkede til hende og fortalte, at virksomheden Nomeco søgte en valideringsspecialist. Stillingen indeholdt en masse kvalitetsarbejde. De søgte egentlig efter en valideringsingeniør, men afdelingschefen på den pågældende afdeling var ikke afvisende over for at ansætte en farmakonom. De søgte efter en profil, som kunne udføre en række specifikke opgaver – og det viste farmakonom Marina Kjems sig at være den helt rette kandidat til. Så efter de obligatoriske rekrutteringsprocedurer fik hun jobbet.

Selv når man er glad for sit job, er det rart at vide, hvilke muligheder der er. Vi udvikler os jo hele tiden

Marina Kjems Valideringsspecialist, Nomeco

Fra hendes første kontakt til virksomheden, til hun blev ansat, gik der ti dage. Og så var et karriereskifte en realitet fra 1. marts 2022.

- Jeg var ikke aktivt jobsøgende. Men rådgivningen fik mig sporet ind på, hvad jeg reelt kunne med min erfaring som farmakonom. Det satte gang i en proces for mig, men jeg tænkte: Vi tager det stille og roligt. Måske kan jeg skifte til næste år. Og så tog tingene pludselig fart efter få skridt. Jeg følte, at det var det rigtigt tidspunkt at skifte. En bølge af jobskifte var på vej på arbejdsmarkedet, og covid havde sluppet sit tag, siger Marina Kjems.

Alle udvikler sig
Marina Kjems har været farmakonom i ti år, hvis elevårene tælles med. Hun er ikke i tvivl om, at Farmakonomforeningens karriererådgivning er et godt tilbud til mange andre farmakonomer.

- Jeg vil absolut anbefale det til andre. Hvis man står og overvejer: Hvad skal jeg nu i min karriere – skal jeg lave det, som jeg laver nu, resten af livet eller måske noget andet? Selv når man er glad for sit job, er det rart at vide, hvilke muligheder der er. Vi udvikler os jo hele tiden. Bare på fem år kan såvel arbejdspladsen som én selv udvikle sig. Det kan være tempoet eller opgaverne, der ændrer sig. Og så er spørgsmålet, om man kan lide det eller vil prøve noget andet, mener Marina Kjems.

Hun uddyber det med, at rådgivningen afklarede for hende, hvad hun satte pris på i sin daværende stilling – og hvad hun ikke ville give afkald på i arbejdslivet, hvis hun skulle skifte en dag.
Det kan også hjælpe på at forstå relationen, som man har til sit arbejde. Til medarbejderudviklingssamtale (MUS) bliver man ofte spurgt, hvad der er vigtigt for én.

- Men det er ofte hurtige samtaler på 30 minutter. Til rådgivningen får du andre indspark end dem, som du får fra arbejdsgiver eller souschef. Karriererådgiveren spørger til, hvad du konkret laver, hvad du finder interessant og lignende. Rådgiveren kender ikke din hverdag og spørger derfor rundt om det hele. Så det er både de store linjer og de små detaljer, der kommer på plads i sådan en samtale, forklarer Marina Kjems.

Sætte sig selv i boks
Nu har Marina Kjems for første gang i sin farmakonom-karriere skiftet sektor. Hun følte dog, at Nomeco var det trygge og velkendte, da de leverer medicin til apotekerne. Hun kendte imidlertid ikke til hele maskineriet bag. Samtidig har hun skullet vænne sig til, at mødetiderne ikke er sat i skema, og at hun ikke har en ugentlig fridag midt i ugen som tidligere. Fleksibilitet kan også være en tilvænningssag, har hun konstateret.
Marina Kjems slår fast, at man som farmakonom har en del kompetencer, som kan bruges på tværs af flere sektorer. Man kan måske som farmakonom komme til at sætte sig selv i en boks i forhold til, hvad man kan, og dermed kan arbejde med.

- Vi har jo kommunikation, planlægning og kvalitetsstyring som kompetencer, der kan bruges mange steder. Og så kan en del farmakonomer jo også andre ting. Den uddannelsesansvarlige har måske nogle pædagogiske kompetencer, som for eksempel vil kunne bruges på et botilbud, fremhæver Marina.

Hendes eget motiv til at få karriererådgivning var, at hun havde svært ved at se udviklingen i sin karriere. Det var ikke på grund af arbejdsmiljøet, selv om covid havde påvirket tempoet og givet større travlhed. Hun var på et godt apotek, hvor chefen tog hånd om dem. Men Marina begyndte at opleve en faglig stagnation. Dét var hendes motivation for at kontakte Farmakonomforeningens karriererådgivning.

Sådan hjælper Karriererådgivningen dig

Farmakonomforeningen kender til jobmarkedet for farmakonomer, og hvilke veje du som farmakonom. Men det er i sidste ende dig selv, der skal gøre op med dig selv, hvad du skal vælge og beslutte i forhold til dit arbejdsliv.
I en karrieresamtale kommer Farmakonomforeningens karriererådgivere derfor ikke med svar på, hvad de synes, du skal gøre. Karriererådgivningen handler nemlig ikke om at flytte dig væk fra der, hvor du er. Det handler derimod om at hjælpe dig som medlem til at få afklaring og at gøre dig bevidst om dine styrker og kompetencer, samt afklaring af hvad dine ”drømme” i arbejdslivet og karrieren handler om.

En karrieresamtale handler derfor om at:

  • Hjælpe dig med at afklare, hvad der skal være næste skridt i din farmakonomkarriere
  • Hjælpe dig med at se dele af din nuværende situation, som kan danne grundlag for refleksioner over udviklingsmuligheder - og om der er andre veje at gå i jobbet
  • Understøtte dig, når der skal lægges en plan for, hvordan du kommer videre med dine karrieremål
  • Afdække hvem der kan være ressourcepersoner på vejen til et nyt job eller udvikling i det eksisterende job – og hvor du konkret kan få hjælp til at komme i mål.

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning