”Sektorferie” ophører

Farmakonomer og elever på privat apotek har i mange år været vant til at få overført ferie fra én arbejdsgiver til en anden, når blot de blev i sektoren ved et jobskifte. Det gav mening før i tiden, men efter den nye ferielov blev vedtaget, blev den praksis skrevet ud af overenskomsten, og pr 1. september 2022 er ændringen trådt i kraft.

Sparegris På Ferie

Før i tiden optjente man ferie forskudt af, hvornår man kunne afholde den. Det ramte især nyuddannede, der i begyndelsen af arbejdslivet ikke havde optjent ferie de kunne holde. Og der var typisk lidt besvær, når man skiftede arbejde. Derfor aftalte arbejdsgivere og arbejdstagere på det private apoteksområde (altså Apotekerforeningen på den ene side og Farmakonomforeningen og PharmaDanmark på den anden side) i deres overenskomster at ferie automatisk kunne overføres til en ny arbejdsgiver, hvis man skiftede arbejdsplads inden for sektoren.

Hvad betyder det for dig?
For langt de fleste får det ingen praktisk betydning. Hvis du skifter job, vil din ferie blive afregnet, ligegyldigt hvor du skifter hen, ligesom det sker for alle andre på det danske arbejdsmarked. Der er ikke ændret på, at ferie bliver optjent og afholdt i timer, men du skal være opmærksom på at ferien vil blive omregnet til fem uger. Derfor vil afregningen af din ferie se anderledes ud. Overenskomsten på privat apotek giver dig nemlig 6 ugers ferie. Men i ferieloven opererer man kun med 5 uger, som er minimum på det danske arbejdsmarked. Derfor kan du risikere at din nye ansættelse kun er 5 ugers betalt ferie. Og derfor vil man – ligegyldigt hvor du skifter til - altid omregne feriedagene, så de passer til de 5 uger i ferieloven. Det betyder, at man ganger dagene med 5 og dividerer med 6. Det samlede feriebeløb er imidlertid uændret. Opgørelsen vil derfor have færre feriedage, men med flere penge pr. feriedag.

Særligt for dig der har to ansættelser
Samtidig med at sektorferien ophører den 1. september træder også en anden ændring i kraft. Den har betydning for ganske få farmakonomer. Det gælder dig, der har to samtidige ansættelser - fx fuldtid på et apotek og få månedlige vagter på et vagtapotek. Fra d. 1. september 2022 vil ferien følge det aktuelle ansættelsesforhold, dvs. du optjener og holder ferie fra de to ansættelsesforhold hver for sig. Du vil derfor have to forskellige ferieregnskaber. Bundfeltet på de to lønsedler vil derfor ikke længere være ens. Hvis du har restferie til overs 31/8, vil ferietimerne blive fordelt på de to stillinger i forhold til arbejdstidsprocenterne på de to stillinger.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning