Farmakonomerne træder frem – og i karakter på OUH

Formandskabet besøgte den første uge efter nytår Sygehusapotek Fyn. Her blev det blandt andet til samtaler om livet som farmakonom på en hospitalsafdeling, slidsomt arbejde i produktionen og indblik i det kommende, nye hospitals stort anlagte farmaservice.

Farmakonomforeningens formandskab var torsdag 5. januar inviteret til arbejdspladsbesøg på Sygehusapotek Fyn, Odense Universitetshospital (OUH). Et af omdrejningspunkterne for besøget var at tale med de farmakonomer, som er ansat under sygehusapoteket, men som tilbringer deres arbejdstid på afdelingerne X1, X2 og X4 (hæmatologiske afdelinger).

Her hørte formand Ann-Mari Grønbæk og næstformand Tina van der Klein om, hvordan livet som farmakonom på en hospitalsafdeling foregår, og hvor glade farmakonomerne på stedet er for arbejdet.

De drøftede også de generelle forhold for farmakonomerne på sygehusapoteket med sygehusapoteker Lisbeth Muurholm. Samtalen faldt blandt andet på løn, arbejdsvilkår og den generelle mangel på sundhedspersonale.


Jeanette P. Jensen og Tinne v. Wilson arbejder begge på X-afdelingerne på OUH som farmakonomer. 


Slidsomt arbejde
Ann-Mari og Tina talte også med farmakonomer for sygehusapotekets produktion og fik indblik i, at det slider på farmakonomerne, når de producerer – f.eks. ved at trække sprøjter op. Det kan føre til ondt i håndleddene, ’tennisalbuer mv. og derfor arbejder apoteket meget med at prøve at forebygge skaderne.

Derudover medførte besøget et indblik i fremtiden. Når OUH flytter til nye lokaliteter på Odense-egnen (efter planen i 2025), kommer der en helt ny farmaservice. Det betyder, at medicinrummene bliver samlet fem steder på det nye OUH, og her er der direkte adgang for alt andet tværfagligt fag personale fra afdelingerne, fortæller Farmakonomforeningens næstformand Tina van der Klein, som selv arbejder på Region Hovedstadens Apotek.

Det er besluttet på højeste niveau, og lige nu arbejder man med forberedelser til dette store skifte. Det er uden for alle involveredes normale ’comfort zone’, som Ann-Mari Grønbæk udtrykker det.


Farmakonom Anne Rosenlund arbejder i OUH's farmaservice.

Lønnen er til debat
Der er dog også andre emner, der fylder for stedets farmakonomer.

- Der er ingen tvivl om, at lønnen også fylder for farmakonomerne på OUH’s sygehusapotek. Det kan jeg godt forstå. Hvis man vil holde på sundhedspersonalet – herunder farmakonomer, som også er ved at blive en mangelvare – så kommer man ikke uden om fra arbejdsgiverside, at der også skal kigges på de aktuelle lønforhold, mener Ann-Mari Grønbæk.

Arbejdspladsbesøget på OUH viste også formanden og næstformanden, at samarbejdspartnerne fra de andre faggrupper er glade for farmakonomernes tilstedeværelse og arbejde.

- Dagen før dette besøg overrakte jeg prisen som Årets Farmakonom til Liselotte Hast fra sygehusapotekets afdeling i Svendborg. Og de to besøg på to dage på OUH har vist mig, at det er tydeligt, at vi her oplever farmakonomer, som træder frem og kommer med konstruktive ændringsforslag til blandt andet arbejdsgangene på stedet. Det gør mig stolt som formand for farmakonomerne, fortæller Ann-Mari Grønbæk.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning