Arbejdernes internationale kampdag, 1. maj, er ikke en helligdag. Det er til gengæld et gode, som Farmakonomforeningen har kæmpet for at få skrevet ind i din arbejdstidsaftale. Du har derfor ret til at holde fri i størst muligt omfang på den dag, hvis det kan lade sig gøre.
Du skal være opmærksom på, at:
- Du har ret til fri med løn i størst muligt omfang fra dagtjenestens begyndelse til kl. 0.00 (midnat).
- Du kan ikke pålægges at afspadsere timer fra dagtjenestens begyndelse.
- Du får ikke fri på et andet tidspunkt, hvis 1. maj falder på et fridøgn, en arbejdsfri dag eller en feriedag.
- Hvis du ikke kan holde fri, får du søndagstillæg.
- Hvis du vil være sikker på at kunne holde fri, skal du bruge en fridag.
Særligt for dig der arbejder i kommunerne
Er du ansat som selvtilrettelægger, er du ikke omfattet af arbejdstidsaftalen. Til gengæld er din ret til frihed sikret i overenskomsten. Du har derfor ret til at holde fri fra kl. 12 på begge dage (1. maj og Grundlovsdag).
Er du ansat med skemalagt arbejdstid, er dine rettigheder vedrørende 1. maj og Grundlovsdag beskrevet i arbejdstidsaftalen. Der er forskel på tværs af landet.
For farmakonomer ansat i Københavns Kommune betragtes 1. maj og Grundlovsdag som søgnehelligdage, dvs. man har ret til normnedskrivning og helligdagstillæg, hvis man arbejder på dagene.
For farmakonomer i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, Lyngby-Tårbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner, betragtes 1. maj som en søgnehelligdag, dvs. man har ret til normnedskrivning og helligdagstillæg, hvis man arbejder på dagene. Grundlovsdag er ikke i lige så høj grad beskyttet, man har dog ”i størst muligt omfang” ret til frihed fra kl. 12 til 24, hvis det ikke kan lade sig gøre, f.eks. pga. krav om døgnbemanding, har man krav på søndagstillæg efter kl. 12, man har dog ikke ret til erstatningsfrihed eller normnedskrivning.
For farmakonomer i resten af landet gælder det for både 1. maj og Grundlovsdag, at man ” i størst muligt omfang” har ret til frihed fra kl. 12.00 – 24.00. Hvis man ikke kan holde fri skal man honoreres med søndagstillæg for timerne, man har ikke krav på erstatningsfrihed eller normnedskrivning i forbindelse med disse to særlige dage.