Gennem studiebesøg får du mulighed for at få indsigt i forskellige arbejdspladser, opgaver og blive klogere på dine kompetencer som farmakonom - find tips og tricks til at søge studiebesøgspladser her.
I løbet af din uddannelse skal du på studiebesøg i i alt fire uger - to uger på anden studieår og to uger på tredje studieår.
Det er din skole, der vejleder dig omkring - og godkender - dine studiebesøg, men her giver vi dig lidt trips og tricks med på vejen. Og så kan du se, hvordan du kan søge om transportstøtte, hvis du skal til udlandet.
Gennem studiebesøg får du mulighed for at få indsigt i forskellige arbejdspladser, opgaver og blive klogere på dine kompetencer som farmakonom.
Måske ved du allerede hvad du gerne vil, måske er du helt på bar bund eller måske er du ikke begyndt at overveje det endnu. Uanset hvor du er i processen, så hjælper vi dig med tips og tricks til at få finde det helt rigtige studiebesøg for dig.
Start med at stille dig selv 3 spørgsmål:
1. Hvad vil du gerne have ud af dit studiebesøg?
Det første du skal spørge dig selv om er, ”hvad vil jeg gerne have ud af mit studiebesøg?”
Er der fx noget særligt du gerne vil lære, et job eller en branche du gerne vil snuse til, eller en kompetence du gerne vil udvikle? Skriv dine overvejelser ned. Snak med dine medelever om deres overvejelser og tanker og søg inspiration hos din uddannelsesvejleder, dine kolleger og tidligere elevers beretninger her [link]
2. Hvor kan du få det opfyldt henne?
Når du har overvejet, hvad du gerne vil have ud af dit studiebesøg, kan du stille dig selv følgende spørgsmål; ”hvor kan jeg få opfyldt det henne?”
Lav en liste over mulige steder/brancher, hvor du tænker, at du kan få opfyldt det, du gerne vil have ud af dit studiebesøg. Du kan bruge Chat GPT, som hjælpeværktøj til at få øje på mulige studiebesøg.
3. Søg og kontakt studiebesøgs-arbejdspladser
Når du har en liste over, hvor du gerne vil på studiebesøg, så er det tid til at søge studiebesøgspladser. Nogle gange kan du få hjælp af dit netværk, andre gange skal du selv tage kontakt.
Tre ting du kan overveje
- Har du nogle i dit netværk (din apoteker, dine kolleger mm.), som kan hjælpe dig med kontakten til det studiebesøg, du ønsker?
- Skriv et opslag på LinkedIn, hvor du forklarer at du søger en studiebesøgsplads, og hvad du leder efter.
- Tag direkte kontakt til de virksomheder, hvor du ønsker at komme på studiebesøg.
Søg studiebesøg
-
Hvordan søger jeg?
Hvordan du søger, afhænger af, hvor du gerne vil på studiebesøg.
Nogle studiebesøgssteder kræver, at du skriver en ansøgning, andre steder skal du blot skrive en mail, og hvis du vil noget bestemt, kan det være at du skal finde virksomheden og søge uopfordret.
Her får du tips og tricks til hvordan du skriver en ansøgning og hvordan du søger uopfordret.
-
Ansøgning og CV til studiebesøg
Når du skal sende en ansøgning til en virksomhed, hvor du gerne vil på studiebesøg, skal gribe det an på helt samme måde, som hvis skal søge et almindeligt job. Du skal sende et CV og en ansøgning.
Helt generelt, så skal:
- dit CV skal være bagud-skuende – det skal altså fortælle om det du, du har lavet indtil nu.
- din ansøgning være fremad-skuende – den skal vise arbejdsgiver, hvorfor du gerne vil på studiebesøg hos dem og hvad du kan bidrage med.
Heldigvis er der en masse hjælp at hente:
- På Farmakonomforeningens ”karrieresider” kan du læse meget mere om, hvordan du laver gode CV’er og ansøgninger.
- Jobmakker er et AI-værktøj der kan hjælpe dig med at lave et udkast til dit CV og din ansøgning. Og den kan også give dig feedback.
- Hos Canva.com kan du finde rigtig flotte skabeloner til dit CV og ansøgning, helt gratis.
Husk at Jobmakker kun laver udkast til ansøgninger og CV’er, du skal altid rette teksten til, så den passer til dig.
-
Søg uopfordret – start med at bruge dit netværk
Når du skal søge studiebesøgspladser uopfordret, så start med at bruge dit netværk og sociale medier:
- Kender du nogen, der arbejder eller har arbejdet i den virksomhed, hvor du gerne vil på studiebesøg eller med samme type stilling?
- Tjek virksomheden ud på LinkedIn, og se hvem der arbejder der, måske kan du finde en farmakonom eller en bekendt, du kan tage kontakt til?
- Skriv og bed om hjælp til at finde et godt studiebesøg på SoMe – fx på LinkedIn og på Facebook (både i farmakonomgrupperne og som generelle opslag).
Tag kontakt
Hvis du kommer i tanke om nogle i dit netværk eller finde nogle relevante personer på LinkedIn, så skal du endelig kontakte dem.
Skriv dem fx en mail eller besked og sig ”jeg synes dit job er mega spændende, det kunne jeg rigtig godt tænke mig at lærer mere om gennem mit studiebesøg – må jeg ringe til dig og høre mere?”
Husk - det værste de kan sige er nej.
-
Den uopfordrede ansøgning
Hvis du skal søge uopfordret ansøgning til et sted, hvor du ønsker studiebesøg, så kan følg disse 3 trin:
1. Research den virksomhed, hvor du gerne vil på studiebesøg – kig fx på deres hjemmeside og undersøg hvor du – med dine kompetencer og mål for studiebesøget – kan passe ind.
Find også kontaktoplysningerne på de relevante kontaktpersoner – det kan fx være de personer, der arbejder med det, du synes er spændende, lederen af afdelingen eller HR-afdelingen.
Hvis du ikke kan finde kontaktoplysningerne på hjemmesiden, så prøv at søge på navnet på LinkedIn og tag kontakt derigennem, eller se om de tager imod uopfordret ansøgninger på deres hjemmeside.2. Tag kontakt til den relevante kontaktperson og forbered en kort præsentation af dig, hvorfor du søger studiebesøg hos dem og hvad du kan tilbyde. Spørg om de er interesseret, og om du må komme forbi til en snak eller sende dem en ansøgning.
3. Skriv en målrettet CV og ansøgning – se hvordan under fanen ”Ansøgning og CV til studiebesøg".
Søg transportstøtte, hvis du skal til udlandet
-
Kriterierne for støtte
Skal du på studiebesøg i udlandet, Færøerne eller Grønland, og har du fået godkendt dit formål af Farmakonomskolen, kan du søge støtte til dine transportudgifter hos Farmakonomforeningen. Der ydes ikke tilskud til lande, hvortil Udenrigsministeriet fraråder indrejse.
Kriterier for støtten
- Der gives kun tilskud til transportudgifter – de billigst mulige
- Farmakonomskolen skal forinden have lavet en faglig vurdering af din ansøgning og formålet for udstationeringen. Herunder en eventuel godkendelse af en dispensationsansøgning
- Der kan kun ansøges fremadrettet
-
Sådan søger du
Hent og udfyld ansøgningsskemaet
- Hvis din udstationering kræver en dispensationsansøgning, skal den godkendes af skolen og vedlægges
- Vedlæg en kopi af udstationeringsbilaget – det vil sige det faglige formål med udstationeringen
- Dine samlede udgifter i forbindelse med udstationeringen og din apotekers eventuelle bidrag skal fremgå af ansøgningen
- Udgifter til transporten skal dokumenteres med fx et skærmprint af en søgning på billetterne
Ansøgningen skal sendes tilDet udfyldte ansøgningsskema sendes sammen med skolens godkendelse af det faglige formål, eventuelt dispensationsgodkendelse, udstationeringsbilaget og en oversigt over dine samlede udgifter til ff@farmakonom.dk
Skriv i emnefeltet på din mail: ”Ansøgning vedr. udstationering”.
Ansøgninger tages op løbende. Du kan forvente svar på din mail indenfor en måned.
Husk at sende bilagene
Du får udbetalt beløbet, når bilagene (alle de originale kvitteringer for flybilletter med videre) kan fremvises til Farmakonomforeningens sekretariat. Send dine udgiftsbilag/kvitteringer og kontooplysninger til ff@farmakonom.dk
-
Dispensationssansøgning
Hvis du vil udstationeres i udlandet skal du søge en dispensationsgodkendelse på Farmakonomskolen. Dog ikke hvis du søger udstationering på Færøerne.
Når du sender din ansøgning til Farmakonomforeningen skal den indeholde:
- Det udfyldte ansøgningskema her fra siden
- En kopi af udstationeringsbilaget (det faglige formål for udstationeringen)
- Evt. dispensationsgodkendelse fra Farmakonomskolen
- Dine samlede udgifter i forbindelse med udstationeringen og din apotekers eventuelle bidrag skal fremgå af ansøgningen
- Udgifter til transporten skal dokumenteres med fx et skærmprint af en søgning på billetterne
Du skal sende dem til Lene Dyhr på mail: ff@farmakonom.dk