Influenzavaccination trækker fulde huse i år

- Vi var godt forberedt, men det var helt vanvittigt de første par dage, fortæller Anette Berg, farmakonom på Silkeborg Himmelbjerg Apotek

Året 2020 vil i historiebøgerne stå som år 0 med Covid-19-pandemien. At virussens hærgen har påvirket vores vaner var også tydeligt for en uge siden, da apotekerne torsdag 1. oktober åbnede for den årlige influenzavaccination. Det mærkede de blandt andet i Midtjylland på Silkeborg Himmelbjerg Apotek. Det fortæller farmakonom Anette Berg.

- Det var helt vanvittigt. Vi blev løbet over ende, selv om vi havde forberedt os godt. Vi havde sat tre medarbejdere af på de to filialer til at give vaccinationer, men de første dage måtte vi bruge seks medarbejdere til at give vaccinationer, fordi efterspørgslen var fire til fem gange højere end normalt. Det kom simpelthen bag på os, fortæller Anette Berg.

Kø langt ud på gaden
Da apoteket åbnede 1. oktober, stod kunderne i en lang kø ude på gaden. Og da der kun må være 50 personer på apoteket ad gangen, fortsatte der med at være kø udenfor på åbningsdagen. Heldigvis var både vejret og humøret godt blandt de mange fremmødte, som fik kaffe, mens de ventede – med god afstand mellem hinanden.

På apoteket giver både farmaceuterne og farmakonomerne vaccinationer, og de er inddelt i hold, som er dedikeret til influenzavaccinationen. Presset var størst de første dage og har nu fundet et mere overskueligt leje, fortæller Anette Berg.

 


Antallet af influenzavaccinationer ser ud til at kunne slå alle rekorder i år. Modelfoto.

Gratis vaccine til de fleste
Hun anslår, at cirka 95 procent af de fremmødte er personer, som modtager vaccinen gratis, fordi de er over 65 år, kronisk syge, førtidspensionister mv. Apoteket oplever dog også i år, at flere virksomheder har valgt at betale vaccinen for alle medarbejdere. Apoteket laver også udkørende vaccineservice til institutioner, bofællesskaber, virksomheder mv.

Kunderne trækker ved ankomsten til apoteket et nummer til enten recept eller vaccination og bliver vaccineret bag et forhæng af en medarbejder, som bærer visir.

1400 vaccineret på syv dage
Anette Berg kunne tirsdag 7. oktober sidst på eftermiddagen konstatere, at cirka 1400 personer var blevet vaccineret på knap syv dage. Hun anslår, at det næsten svarer til det antal personer, som blev vaccineret i løbet af hele vaccinationsperioden sidste år på apoteket.

Der er ingen tvivl om, at den aktuelle pandemi er en stor del af forklaringen på, hvorfor der er så meget pres på influenzavaccinationen i år.

- Kunderne fortæller, at de bliver vaccineret på grund af Covid-19, og flere af dem er blevet anbefalet at blive vaccineret. Flere af de fremmødte plejer ikke at blive vaccineret mod influenza, men det har de valgt i år, siger Anette Berg.

Løb tør for vaccine i Aarhus
Presset allerede fra åbningsdagen 1. oktober viser, at danskerne i den grad ville vaccineres så snart, muligheden var der. Således kan Århus Stiftstidende torsdag 8. oktober fortælle, at Sct. Lucas Apoteket i Aarhus undervejs er løbet tør for vaccine, men hurtigt fik fyldt lageret igen med en hasteordre.

Apotekerforeningen oplyste allerede torsdag 1. oktober om eftermiddagen, at 17.000 borgere var blevet vaccineret landet over på førstedagen på de 381 apoteker, som tilbyder influenzavaccine.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning