Formanden holdt tale om behovet for ligeløn foran Christiansborg

Fra blokvognen på Christiansborg Slotsplads satte Farmakonomforeningens formand Ann-Mari Grønbæk tirsdag 18. maj fokus på ligeløn - flankeret af foreningens hovedbestyrelse. Foreningens budskab var klart: Lad os få ligeløn - NU.

85311816 F122 46A7 9486 E9CC9A5CBC7A

I samlet flok gik en gruppe energiske farmakonomer tidligere i dag de seks kilometer ind til Christiansborgs slotsplads fra Farmakonomforeningens lokaler i Valby. Gruppen havde et alvorligt og vigtigt budskab til politikerne i Folketinget: Kvindefag skal ikke halte efter lønmæssigt – lad os gøre op med historikken og få ligeløn nu.

Det var foreningens formand og resten af hovedbestyrelsen, flankeret af medarbejdere fra foreningens sekretariat, som med Farmakonforeningens skilte i hånden fik sat fokus på ligeløn til den såkaldte ”TjenestemandsTirsdag.”  

Ulige lønindplacering siden 1969
Til TjenestemandsTirsdag kan alle komme til demonstration på Christiansborgs Slotsplads for at sætte fokus på ligeløn i Danmark. Lønkløften mellem kvinde- og mandefag udspringer nemlig primært af ”Tjenestemandsreformen af 1969”, som placerede kvindedominerede fag nederst i lønhierarkiet. Den lønindplacering har man desværre hængt fast i lige siden.

Vi er i hovedbestyrelsen naturligt optagede af at sikre de bedst mulige vilkår, herunder løn, til farmakonomer. Derfor er vi også optagede af ligeløn – og det uretfærdige i, at en gammel reform definerer, at ”kvindeprægede fag” – som farmakonomfaget – skal have mindre i løn end udprægede mandefag.

Ann-Mari Grønbæk Formand for Farmakonomforeningen

Initiativtagerne bag ”TjenestemandsTirsdage” vil have et brud med reformen, så der kommer ligeløn i Danmark. Det initiativ støtter Farmakonomforeningens hovedbestyrelse uden tøven op om:

- Vi er i hovedbestyrelsen naturligt optagede af at sikre de bedst mulige vilkår, herunder løn, til farmakonomer. Derfor er vi også optagede af ligeløn – og det uretfærdige i, at en gammel reform definerer, at ”kvindeprægede fag” – som farmakonomfaget – skal have mindre i løn end udprægede mandefag. Derfor står vi også 100 procent bag formålet med TjenestemandsTirsdage, forklarer Ann-Mari Grønbæk.

Formandstale med hujende tilhørere

Det blev ikke kun ved de fælles p og slagord. Farmakonomforeningens formand, Ann-Mari Grønbæk, trådte nemlig op til mikrofonen på blokvognen på Christiansborg Slotsplads med front mod beslutningstagerne inde i Folketinget.

Ann-Mari havde nogle vigtige pointer på hjerte. For foreningens formand er det ret forbløffende – ja, nærmest chokerende - at vi i et moderne samfund fortsat skal kæmpe for, at mænd og kvinder bør stilles lige. Dét var derfor også omdrejningspunktet for hendes tale:

- På vejen herind tog jeg mig selv i at tænke: Hold da op!! – Skal det virkelig være nødvendigt at holde demoer som denne for at få ligeløn? For at behandle mænd og kvinder lige her i 2021? Vi er på mange måder en del af et moderne og nytænkende velfærdssamfund. Men på et område er vi totalt gammeldags. Næsten oldnordiske! Og det er, når det handler om ligeløn.


Der skal gøres op med historien

I talen fik formanden tydeliggjort, hvorfor det er vigtigt, at vi gør op med historien for at sikre retfærdighed. For det kan ikke passe, at en tjenestemandsreform fra 1969 skal definere, om vi kan få ligeløn eller ej i Danmark i 2021:

- Når det kommer til lige løn og lige vilkår vil jeg gernei sige til politikerne… At retfærdighed er besværlig. Lønforskellen kan ikke trylles væk med ord om historik – i dette tilfælde ord om en gammel Tjenestemandsreform. Historikken kan og skal ikke bruges som en gyldig årsag her. Vi skal bryde med historikken for at få retfærdighed – akkurat ligesom da man indførte stemmeret til kvinder. Og ligesom da man fjernede retten til at slå børn og tyende. Og ligesom da man ophævede stavnsbåndet. Og ligesom alle andre historiske gennembrud har man brudt med historikken, fordi det var det RIGTIGE og RETFÆRDIGE. Selvom det rigtige ikke altid er let, slog Farmakonomforeningens formand fast.

338A8EAB 3164 4E8C B95E F7B98C90586D

Lad os huske 2021 for ligeløn

Afslutningsvis rettede Ann-Mari opmærksomheden op mod vinduerne på Christiansborg:

- Jeg har et forslag. Lad os skrive NY historie NU! Lad os gøre op med denne gamle uretfærdighed! Jeg ser for mig, at man om 10 år kan undervise børn og voksne om dengang i 2021 da man reelt indførte ligeløn. Så børnene, der nu går i børnehaven fra før får ligeløn, når de vokser op og skal ud på arbejdsmarkedet. Det bliver stort, sagde Ann-Mari Grønbæk, da hun verbalt bandt den afsluttende sløjfe på tale midt i Indre København.  

 

Der blev i sagens natur holdt coronavenlig afstand, ligesom alle Farmakonomforeningens deltager havde gyldigt coronapas på den store TjenestemandsTirsdag.

Når det kommer til lige løn og lige vilkår vil jeg gerne sige til politikerne… At retfærdighed er besværlig. Lønforskellen kan ikke trylles væk med ord om historik – i dette tilfælde ord om en gammel Tjenestemandsreform. Historikken kan og skal ikke bruges som en gyldig årsag her.

Ann-Mari Grønbæk Formand for Farmakonomforeningen
51B82CDA 68B4 4553 B785 208AE1022AB4

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning