Nye afstandskrav – også på apotek

Vi skal alle holde mere afstand for at holde coronaen stangen. Det gælder, når vi færdes på gader og på gåture, og det gælder i de butikker og offentlige steder, der fortsat er åbne, herunder på landets apoteker.

Afstand

Overalt skal vi holde to meters afstand. Men der er også kommet to nye krav til landets apoteker. Det gælder, at apoteket skal have mindst 7,5 kvm pr. borger, og at apoteket skal skilte med en kraftig opfordring til at holde de to meters afstand.

Danmarks Apotekerforening skriver, at anbefalingen om de to meter allerede gælder, mens det skærpede krav til kvadratmeter og skiltning træder i kraft fredag den 8. januar.

Apotekerforeningen understreger endvidere at: ”det er strafbart, hvis der ikke skiltes med afstandskravet. Apoteket kan ikke straffes, hvis borgeren ikke overholder kravet om 2 meters afstand, men I skal dog tage ansvar for at påse, at kravet overholdes.”

For at hjælpe landets apoteker er der på Apotekerforeningens medlemsnet lagt udkast til skilte og skiltet fra myndighederne om den nye afstandsanbefaling.


Afstand eller afskærmning 

Som medarbejder skal man også være opmærksom på afstandskravet. Både i forhold til borgere og i forhold til kolleger.

I forhold til borgerne og betalingssituationen skriver Apotekerforeningen: ”Myndighedernes udmelding lyder: ”I forbindelse med betalingssituationen kan plastikskærme træde i stedet for kravet om 2 meters afstand”, og afstandsanbefalingen vil give udfordringer ved ekspeditionen.”

Derudover kommer Danmarks Apotekerforening med følgende anbefalinger i forhold til afstand og afskærmning:  

  • Mellem borger og medarbejder: Det er sekretariatets helt klare anbefaling, at man etablerer plexiglas-afskærmning mellem borgeren og medarbejderen. Det er vores vurdering, at brug af værnemidler/visir ikke kan erstatte afskærmning.
  • Mellem borgerne: Hvis der er mindre end 2 meter mellem skranker/kasser, og der dermed ikke kan sikres 2 meters afstand mellem borgerne, er det vores anbefaling, at man opsætter plexiglas-afskærmning (eller i nogle tilfælde en uigennemsigtig plade, som ses i visse supermarkeder).
  • Mellem medarbejdere i skranken: Vi anbefaler opsætning af skærme mellem medarbejdere i skranken. Der er en risiko for at blive ”nær kontakt”, hvis man arbejder ved siden af hinanden med mindre end to meters afstand. Det kan resultere i, at flere medarbejdere vil kunne sendes hjem som ”nære kontakter”, hvis en medarbejder bliver smittet og afstanden ikke er holdt. Det kan også være en måde at signalere, at "på vores apotek tager vi retningslinjerne alvorligt", som kan give øget tryghed for borgerne.

Du kan læse Apotekerforeningens gennemgang her

 

Du finder retningslinjerne fra myndighederne her


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning