Farmakonomforeningen og Pharmadanmark i debatindlæg: For lidt patient og for meget marked

Konkurrencerådets nye anbefalinger om apotekerne ser bort fra det vigtigste: Patientsikkerhed, ulighed i sundhed og arbejdsmiljø. Det er det klare budskab fra Farmakonomforeningen og Pharmadanmark i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

COLOURBOX21667970

Konkurrencerådet er netop kommet med en række nye anbefalinger ift. apotekssektoren. Da Ann-Mari Grønbæk, formand for Farmakonomforeningen, og Tanja Villumsen, formand for Pharmadanmark, læste om dem i Jyllands-posten, fik de næsten kaffen galt i halsen! For Konkurrencerådet har kun taget markedsbrillerne på, når de har kigget på apotekssektoren, og det er et problem. Medicin er nemlig ikke en helt normal handelsvare - for apotekerne er en del af sundhedssektoren og ikke et kræmmermarked.

En løftet pegefinger

Som fagforeninger for de primære faggrupper på privat apotek har Ann-Mari Grønbæk og Tanja Villumsen svært ved at sidde på hænderne og ikke reagere på anbefalingerne. For hvis anbefalingerne føres ud i livet vil det have en negativ konsekvens både for farmakonomerne og farmaceuterne, der arbejder på apotek - og ikke mindst for borgerne, som bruger apotekerne;

- Jeg drømmer om en apotekssektor, der arbejder tættere sammen med det øvrige sundhedsvæsen. Apoteket skal have en endnu større rolle på sundhedsområdet, og personalets faglighed og kompetencer kan i langt højere grad være med til at løfte medicinsikkerheden i Danmark. Rådets anbefalinger stikker i min optik helt i den anden retning, og derfor bliver jeg som formand nødt til at løfte en pegefinger, fastslår Ann-Mari. 

Sundhedsvæsenet er presset og der mangler personale. Det undrer Ann-Mari, at rådet ikke har indtænkt det;

- Konkurrencerådet skeler slet ikke til de udfordringer, som resten af sundhedssektoren forsøger at løse. Der er brug for mere personale og et godt arbejdsmiljø. Det er den dagsorden, som fylder allermest lige nu. At lave anbefalinger uden at indtænke det, er ligesom at ekspedere receptmedicin uden at se recepten. Det hverken bør eller må man gøre.

Et debatindlæg blev til

De to formænd satte sig derfor hurtigt til tasterne for at skrive et debatindlæg sammen, som blev bragt i Jyllands-posten i weekenden. I debatindlægget skriver de to formænd bl.a. om, hvorfor apotekerne ikke selv skal kunne fastsætte prisen på medicin;

- Hvis det står til Konkurrencerådet, skal medicin - ligesom f.eks. brød - være en vare, som apotekerne selv kan fastsætte en pris på,  dog med et loft. Det vil sige, at fru Hansen skal shoppe medicin - måske kan man endda forestille sig ”fødselsdagstilbud” på diabetesmedicin?

Det går ikke – for ifølge Ann-Mari Grønbæk og Tanja Villumsen vil det øge uligheden i sundhed;

- Det vil betyde, at prisen på medicin bliver højst i landdistrikter og tyndtbefolkede områder. Der tjener borgerne mindre, er ældre og bruger mere medicin end gennemsnittet. Rådets anbefalinger vil øge uligheden i sundhed, og det er på ingen måder rimeligt.

Flere apoteker vil presse arbejdsmiljø og patientsikkerhed

I debatindlægget kommenterer Ann-Mari Grønbæk og Tanja Villumsen også rådets anbefalinger om, at der skal være endnu flere apoteker - på trods af, at der de seneste år er kommet næsten 70 procent flere til. Det duer ikke, når der ikke er personale nok allerede nu, og arbejdsmiljøet er presset;

- Rådets markedsanbefalinger kommer midt i, at resten af sundhedssektoren ser på, hvordan man kan skabe et mere robust sundhedsvæsen. Det at få tilstrækkeligt personale er den største udfordring - og det bliver kun værre. [..] Det kan kun betyde, at personalet smøres endnu tyndere ud. Det gavner hverken rådgivningen eller patientsikkerheden. Den udvikling er ikke noget at stræbe efter.

I debatindlægget roser Ann-Mari Grønbæk og Tanja Villumsen dog en enkelt anbefaling, som giver god mening;

Der er også en enkelt rose i buketten af torne fra Konkurrencerådet. Rådet foreslår nemlig generisk ordination. Det betyder, at lægen ikke laver en recept på et bestemt mærke af medicin, men derimod skal ordinere et indholdsstof, lægemiddelform og varighed af behandlingen. Det giver mening både for marked og sundhed

Det dur ikke, at rådet laver anbefalinger alene med markedsbriller på. Og lader sundhedsbrillen ligge. Det er en ommer.

Ann-Mari Grænmbæk & Tanja Villumsen Formand i Farmakonomforeningen og Pharmadanmark

Apotekerne er en del af sundhedsvæsenet

Med debatindlægget vil Tanja Villumsen og Ann-Mari Grønbæk slå en ting fast - apotekerne er en del af sundhedsvæsenet - det står faktisk sort på hvidt i apoteksloven, og den nye sundhedsreform lægger reelt op til, at apotekernes rolle skal have en endnu større. Derfor er det problematisk at Konkurrencerådet går ud med anbefalinger, som går stik modsat;

- Som vi ser det, trækker Konkurrencerådet i den modsatte retning med kun et klart mål: Mere marked, mindre sundhed.

Debatindlægget blev bragt i Jyllands-Posten lørdag d. 8. oktober. Du kan finde det her – dog er det bag betalingsmur. Vær opmærksom på, at webudgaven og den trykte udgave af indlægget er forskellige, dele af artiklen er udeladt i webudgaven.

Myndighederne er ikke forpligtede til at følge Konkurrencerådets anbefalinger, men anbefalingerne bliver ofte grundlag for medieomtale. Jyllandsposten bragte denne gang en stor artikel om de nye anbefalinger, som du kan finde her (dog også bag betalingsmur)

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Farmakonomforeningens holdning til rådets anbefalinger i nyheden: Konkurrencerådets anbefalinger - en ommer 


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning