Farmakonom er med på covid 19-vaccinatørholdet i Hillerød

Der er indtil videre ikke mange farmakonomer i det aktuelle vaccinatørkorps på covid 19-vaccinationscentrene. Men når der kommer én, bliver det værdsat.

– Det var da dejligt, udbrød den ansvarlige læge, da farmakonom Camilla Sloth Østergaard Albrecht ved tiltrædelsen på regionens vaccinationscenter i Hillerød 28. januar i år fortalte, at hun er farmakonom.

Farmakonomer er nemlig en mere sjælden faggruppe blandt de nyansatte vaccinatører. Blandt andet gav lægen udtryk for, at farmakonomer har en anden faglighed omkring lægemidler, især omkring opblanding og håndtering.

Ansat på fire måneders kontrakt
Camilla Sloth Østergaard Albrecht blev uddannet som farmakonom i 1989 på Køge Apotek. I de efterfølgende mere end 30 år har hun arbejdet på privat apotek, som lægesekretær og i lægemiddelindustrien. Egentlig stod hun nu foran et skifte i sit liv, da hun ville kaste sig ud i at starte sin egen gårdbutik i Skævinge, Nordsjælland, sammen med sin mand. Men så så hun på Farmakonomforeningens LinkedIn-side, at der blev søgt efter sundhedsfaglige vaccinatører.

Nu er hun blevet ansat på en foreløbig fire måneders kontrakt på vaccinationscentret i Hillerød sammen med hovedsageligt sygeplejersker og sosu-assistenter.

200 ansat på fem dage
Camilla Albrechts opgaver bliver at blande vaccine, trække sprøjter op, stikke og bagefter observere de vaccinerede. Derudover har hun sammen med en tidligere sygeplejerske også været med til at indrette et blandingsrum i den gamle møbelforretning tæt på Hillerød Station, som nu er blevet til vaccinationscenter.
Farmakonomer fra Region Hovedstadens Apotek uddanner personalet i at håndtere vacciner, og Camilla Albrecht fremhæver, at det er en styrke, at hun som farmakonom har et indgående kendskab til lægemidler.

Hun er siden sin ansættelse blevet kontaktet af en medstuderende fra årgang 1989 på Farmakonomskolen, som måske også er interesseret i at søge ind som vaccinatør.

Der er blevet ansat 200 medarbejdere til vaccinecentret i løbet af fem dage ved hjælp fra regionens rekrutteringssystem, som leder efter sundhedsfaglige på for eksempel LinkedIn, hvor Camilla Albrecht også så opslaget. En del af de ansatte arbejder i forvejen i Region Hovedstaden, mens andre – som Camilla - er ansat på kortvarige kontrakter.



5500 borgere igennem – om dagen
Camilla Albrecht forventer, at arbejdet som vaccinatør bliver hektisk, men sjovt. Hun ser det som en vigtig samfundsopgave – og samtidig ’fed fornemmelse’ – at skulle have cirka 5500 personer gennem centret – om dagen. Det betyder 15 personer per medarbejder, når der er fuldt blus på. Logistikken handler om at få det rette flow i den travle hverdag.

I starten får centret Pfeizer- og Biontech-vacciner. Vaccinen skal tøs op to timer før brug. Herefter vendes den langsomt ti gange, fortæller farmakonom Camilla Albrecht. Vaccinen må ikke bæres op ad trapper, men skal bæres forsigtigt hen til borgeren. Og så kan den længe ventede vaccine endelig blive givet til endnu en heldig dansker. Camilla og kollegerne vaccinerede i første omgang de +93-årige med en færdigblandet Moderna-vaccine. Derefter vaccinerer de med både vaccinen fra Pfizer-BioNTech, som først skal blandes op, samt AstraZenecas vaccine, som allerede er færdigblandet.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning