Farmakonomforeningens 11 gode råd, når du skal forhandle din løn.
Hvis du er ansat på en individuel kontrakt, skal du selv forhandle vilkår og løn. Men også på privat apotek kan der være mulighed for at forhandle personlige tillæg og andre forhold. Du kan desuden få brug for at klæde din TR på til en lokalløns forhandling.
Men det kan være svært at sætte den rette pris på ens arbejde, når man skal forhandle løn.
Hvad skal du tage med i dine overvejelser? Hvilke resultater skal du lægge vægt på, når du skal pege på, hvorfor du har fortjent mere i løn?
Har du for eksempel været en del af en effektiv kampagne, der har øget virksomhedens omsætning? Var du den, der blev, efter alle var gået for at sikre at produktionen kom i hus?
Gode råd til lønforhandlingen
-
Inden lønforhandlingen
- Forbered dig grundigt i forhold til de kompetencer og de resultater og præstationer, du gerne vil honoreres for. Hvad er det, du har gjort, som gør en forskel? Forbered 3-5 gode grunde til, at du skal stige i løn.
- Undersøg lønniveauerne fra tilsvarende stillinger andre steder. Er der andre, du kan sammenligne dig med i forhold til din stillings indhold og ansvar?
- Tænk alternativer igennem. Hvis din leder ikke er enig i din argumentation, har du så en backupplan? Kan du bede om andet end løn? Det kan være ekstra ferie, personlige kurser, avisabonnementer eller IT-udstyr, der normalt ikke følger med i din stilling.
-
Under lønforhandlingen
- Vær ambitiøs – men sørg for, at det er realistisk i forhold til organisationens økonomi og ramme. Ambitioner og resultater skal gerne hænge sammen, når du præsenterer dit krav.
- Præsenter tydeligt dit mål med forhandlingen og hvorfor det er, du mener, du skal have mere i løn. Lyt nøje til din leders synspunkter og brug dem, hvis det er muligt, i forhold til dine egne ønsker.
- Fokuser på objektive kriterier da det er lettere for dig at overbevise en leder om lønforbedringer på baggrund af konkrete resultater og indsatser.
- En god forhandling er fuldendt, hvis begge parter er enige om, at resultatet er fornuftigt. Derfor er det vigtigt, at både du og din leder kommer godt ud af forhandlingen.
Skulle du komme fra lønforhandlingen med et nej til lønforhøjelse, så spørg din leder, hvad du kan gøre for at få mere i løn ved næste forhandling. På den måde får du noget konkret at gå videre med.
-
Efter lønforhandlingen
- Vær sikker på, at begge parter er enige om, hvad der er aftalt – skriv et kort referat, som begge er enige i ordlyden af.
- Hvis der under forhandlingen er kommet ting frem, som din leder gerne vil have dig til at gøre mere af, så læg en plan for dette. Sørg for at følge op på denne plan med din leder.
- Afslutningsvis skal du vurdere din egen præstation. Hvad gjorde du godt i forhandlingen? Hvad gjorde du mindre godt?
- Lav en logbog, som du løbende opdaterer med de resultater, du opnår i løbet af året. Derved er du allerede ved afslutningen af den ene forhandling i gang med at forberede den næste.