Restriktionerne er væk – hvad betyder det?

Fra den 1. februar regnes corona ikke længere for samfundskritisk og restriktionerne falder bort. Alligevel er verden ikke helt som den plejer. Mange steder vil man beholde håndsprit og opfordre til afstand. Og der er stadig folk der bliver smittet. Her er lidt om, hvad det blandt andet betyder.

Hvis dit barn bliver smittet

Hvis dit barn bliver smittet med coronavirus, så gælder de almindelige regler for barns sygdom. Fordi du ikke længere skal være i isolation som nær kontakt, så kan du ikke længere blive hjemme med fuld løn, hvis dit barn er smittet med corona, og du har brug for at blive hjemme og passe barnet. Det betyder, at du i stedet skal benytte barnets 1. og 2. sygefraværsdag, og herefter må du bruge afspadsering, ferie, omsorgsdage eller søge de særlige corona-dagpenge.

Fra den 23. november 2021 og indtil den 28. februar 2022 gælder der nemlig stadig en særlig ret til barselsdagpenge til den ene af forældrene eller børn til og med 13 år, der er smittet med covid-19. Ordningen gælder for op til 10 arbejdsdage pr. barn og forudsætter, at ingen af forældrene kan arbejde hjemmefra.


Læs mere om kravene for at modtage barselsdagspenge ved smitte

 

Krav om test for covid-19?

Bortfaldet af restriktioner er trådt i kraft pr den 1. februar, men faktisk er det indtil den 5. februar 2022 – altså lørdag - stadig muligt for arbejdsgivere at kræve, at medarbejderne tager en covid-19 test. Det er nemlig først fra den 5. at loven om arbejdsgivernes ret til at se coronapas og kræve test bortfalder.

Kravet om test kan tages i brug af arbejdsgiveren, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse covid-19 smittespredningen, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller væsentlige driftsmæssige hensyn.

Vurderingen af om, det er sagligt, når en arbejdsgiver kræver en test af medarbejderen, er derfor konkret i det enkelte tilfælde og på den enkelte virksomhed. Efter den 5. februar 2022 vil det kun i helt særlige tilfælde være muligt for arbejdsgiver, at kræve at deres medarbejdere testes for covid-19.

Find svar på de hyppigst stillede spørgsmål

Kontakt Farmakonomforeningens sekretariat hvis du er i tvivl

Corona har udfordret os på alle leder og kanter både som mennesker og som samfund. Selvom restriktionerne nu er bortfaldet vil der være spørgsmål der kan opstå tvivl om, ligesom vores respektive grænser og oplevelser er forskellige. Hvis du har nogle spørgsmål er det derfor vigtigt, at du kontakter Farmakonomforeningens sekretariat. Telefonerne er åbne hverdage mellem 10 og 15, og du kan altid sende en mail på ff@farmakonom.dk.

Kvinde På Cykel Vinter

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning