Ældreministeren fik indblik i farmakonomers ønske om autorisation

Farmakonomforeningen og Pharmadanmark har længe ønsket autorisation til deres medlemmer. Mandag 11. marts var ældreminister Mette Kierkgaard sat stævne i Hillerød Kommune. Her fik hun indblik i de to faggruppers arbejde med medicinhåndtering, men også i hvilke komplikationer det giver for medicinsikkerheden, når autorisationen mangler.

Det har længe været en mærkesag for Farmakonomforeningen – og Pharmadanmark – at vores medlemmer skal autoriseres. Mandag 11. marts var muligheden der så for at fortælle det direkte til ældreminister Mette Kierkgaard (M), samt at give hende indblik i de to faggruppers arbejdshverdag og behov for at blive autoriseret.

Mødet foregik i Hillerød. Første stop var Rehabiliteringsafdelingen i Sundhedscentret. Her mødtes ministeren med farmakonom Jette Seidelin og Karina Søholt, leder for rehabiliteringen. Derudover deltog bl.a. Pharmadanmarks formand Stine Hasling Mogensen og Ann-Mari Grønbæk, formand i Farmakonomforeningen.


Ældreministeren på besøg i Hillerød Kommune for at blive klogere på medicinhåndtering og autorisation.

Nødt til at arbejde på leders autorisation
Første stop var hos farmakonom Jette Seidelin. Hun gav ministeren og de andre deltagere i sin arbejdsgange som farmakonom i rehabiliteringen. Jette Seidelin fortalte ministeren, at hendes håndtering af borgernes medicin bliver vanskeliggjort af, at hun ikke har adgang til Fælles Medicin Kort (FMK), fordi hun ikke er autoriseret. Hun er derfor nødt til at arbejde på sin leders autorisation i FMK.

- Som farmakonom er mit arbejde også at vejlede både borgere og personale i korrekt medicinhåndtering, Som det er i dag, hvor jeg ikke er autoriseret, så kan jeg som farmakonom heller ikke blive stillet til ansvar, hvis jeg rådgiver forkert eller overfører data fra FMK med forkert dosis, hvilket potentielt kan have en fatal udgang, fortæller Jette Seidelin.

Jette Seidelin uddybede også, at hun gennemgår og overfører lægernes ordinationer fra FMK til kommunens eget IT-system. Det sker for, at rehabiliteringens sundhedspersonale kan varetage lægens ordinationer, da der ved overførslen er en risiko for, at der overføres forkert data – fx forkert dosering af et lægemiddel. Det giver ofte anledning til faglig undren og efterfølgende kontakt til den afdeling eller læge, som har udskrevet lægemidlet til borgeren, fortæller Jette Seidelin.

Kommune satser på medicin-specialister
Ældreminister Mette Kierkgaard mødte under besøgene også bl.a. Hillerød Kommunes borgmester Kirsten Jensen og kommunens direktør for Job, Social og Sundhed, Helle Hagemann Olsen. Kommunens repræsentanter fortalte ministeren, hvorfor de har valgt at ansætte farmakonomer og farmaceuter til at stå for medicinhåndtering, og hvilke udfordringer der er ved, at de to faggrupper ikke er autoriserede – endnu.

Farmakonomforeningen og Pharmadanmarks formænd fik også tydeliggjort under besøget, at de længe har arbejdet for at sikre autorisation til deres medlemmer. Formålet er bl.a. at få mere sikre arbejdsgange for medicinhåndtering og derved øge patientsikkerheden i en stadig mere udfordret sundheds- og plejesektor. 


Formand Ann-Mari Grønbæk i selskab med ældreminister Mette Kierkgaard.

Den manglende autorisation strider mod at få den optimale udnyttelse af faggruppernes kompetencer i et presset sundhedsvæsen, hvor ressourcerne bør bruges så klogt som muligt. Derudover medfører den manglende autorisation også, at de to faggrupper ikke er omfanget af en naturlig adgang til borgernes sundhedsoplysninger. Ligesom det skaber tvivl om, hvad de to faggrupper kan, og hvilke opgaver de kan varetage.

Ældreminister Mette Kierkgaards besøg i Hillerød Kommune var forhåbentlig endnu et skridt på vejen mod en snarlig autorisation.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning