Skærmbriller

Hvis man udfører skærmarbejde og synet driller, så har man som ansat ret til såvel en synsprøve, som skærmbriller eller kontaktlinser.

Som ansat har du ret til en synsprøve betalt af din arbejdsgiver, hvis det kniber med skærmarbejdet. Hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt, så skal arbejdsgiveren betale for briller eller kontaktliner til brug ved skærmarbejde.

Reglerne er fastlagt i Arbejdstilsynets skærmbekendtgørelse. TIl gengæld skal briller eller kontaktlinser blot "stilles til rådighed for den ansatte" ligesom et hvert andet arbejdsredskab. Det vil sige, at de er arbejdsgiverens ejendom, og arbejdsgiveren har kun pligt til at betale for standardstel og glas.
 
Mange steder vælger man dog i stedet i eksempelvis personalehåndbogen at fastlægge regler om, at den ansatte kan få tilskud til briller og synsprøver, hvis det er nødvendigt for at udføre arbejde ved skærm. Så er brillerne eller kontaktlinserne naturligvis den ansattes ejendom. Men husk, at hvis der ikke står noget om det, er det Arbejdstilsynets bekendtgørelse, som gælder. Du finder en mere detaljeret gennemgang af reglerne i Arbejdstilsynets vejledning D.2.3.

 

Læs mere om skærmarbejde hos Arbejdstilsynet

Skærmbriller

Emneord