Farmakonom holdt fagligt oplæg på internationalt webinar hjemme fra køkkenet

Hvilke erfaringer har apotekssektoren gjort sig under corona? Og hvordan har man i en hverdag i konstant forandring sørget for rådgivning, der gør borgerne trygge i forhold til deres lægemidler. Det var noget af dét farmakonom Birgitte Jeanette Andersen talte om, da hun en fredag i december holdt oplæg, der blev sendt direkte på et FIP-webinar.

Birgitte Jeanette Andersen Til Webinar 2020.12.11

I efteråret ledte organisationen bag den farmaceutiske verdenskongres, FIP, efter farmakonomer og pharmacy technicians, der havde lyst til at dele deres erfaringer fra hverdagen under corona. I Danmark spurgte Farmakonomforeningen Birgitte Jeanette Andersen fra Køge Torvets Apotek om hun havde mod på det – og det sagde hun ja til.

Fra skriftlige spørgsmål til live-oplæg på engelsk

Indledningsvist blev hun bedt om at besvare nogle skriftlige spørgsmål om en dansk farmakonoms hverdag under corona. Men opgaven voksede, og fredag den 11. december ud på eftermiddagen stod hun klar med en bærbar computer i sit køkken for at holde oplæg på et internationalt webinar.

- Det har jeg ikke prøvet før, lyder det med smil i stemmen på en telefonforbindelse, da Farmakonomforeningen får fat i hende til en snak om oplevelsen.

Hun tog dog opgaven i stiv arm, og det var vigtigt for hende, at oplægget var nede på jorden uden for mange powerpoint-slides med grafer og tal. Webinaret faldt på en fridag, og derfor stod hun hjemme i sit køkken og holdt sit faglige oplæg. Coronaen har i sandhed  vendt op og ned på rigtig meget. I starten af året ville setuppet have vakt undren. Men som året rinder ud er det slet ikke så mærkeligt, sådan at stå i sit køkken og være i gang med et fagligt videoopkald. At der var tale om et oplæg på engelsk for en masse mennesker i hele verden gør det dog stadig ret specielt.


Coronahverdag på et dansk apotek

I oplægget gennemgik hun blandt andet de danske retningslinjer for indretning og antal kunder på apotekerne, og hvordan reglerne løbende blev opdateret og hverdagen indrettet på ny, efterhånden som pandemien tog fat.

Engang var der et lægemiddel, der blev fjernet fra hylderne under min kaffepause

Birgitte Jeanette Andersen Farmakonom

Hun fortalte også om de danske erfaringer med hamstring af medicin – og hvordan man fra myndighedernes side lagde begrænsninger på antal pakninger af nogle lægemidler for at komme problemet til livs. Her var oplevelsen, at det engang i mellem gik rigtig stærkt, og at myndighedernes anvisninger hurtig blev fulgt. Som hun sagde:

- Engang var der et lægemiddel, der blev fjernet fra hylderne under min kaffepause.

Samtidig var fokus på at sikre lægemidler til medborgere, der ikke følte sig trygge ved at komme på apoteket og tæt på andre.

 

Har haft særligt fokus på at lytte til borgerne

Selvom det var en førstegangsoplevelse at være oplægsholder på et internationalt webinar, er det ikke første gang Birgitte Jeanette Andersen prøver kræfter med det internationale. Hun har tidligere været repræsentant for de danske farmakonomer, da hun med farmakonom Susan Isaksen fra Ringsted Apotek i 2016 var med på FIP, hvor de præsenterede et projekt om empatisk lytning. Og under alle de praktiske benspænd, som coronaen har betydet i hverdagen, så pointerede hun netop dette flere gange: at det er vigtigt ikke blot at høre, hvad borgerne siger, når de lufter deres bekymringer i forhold til deres medicin, men også rent faktisk at lytte.

En del af arbejdet har derfor været at sikre, at borgerne ikke stoppede med at bruge medicinen fordi den var anderledes, end den de var vant til.

- Vi bruger meget tid på at forklare, at det er samme lægemiddel, i samme styrke og med samme bivirkninger, bare fra et andet firma.

Som forberedelse på oplægget spurgte hun også sine kolleger, hvad de især havde bidt mærke i som udfordringer under corona. Her svarede de, at problemer med restordrer var en udfordring. Og så betød restriktionerne i forhold til afstand, at det især var spørgsmål af intim karakter, der gav udfordringer. For det er svært når, der skal holdes 2 meters afstand.

Vijay FIP Webinar
Webinarets moderator, Vijay Sarman, i øverste højre hjørne af webinar-skærmen

Tilfreds webinar-leder

Der var pæne ord med på vejen fra webinarlederen, Vijay Sarman fra Canada, da Birgitte Jeanette Andersen havde holdt sit oplæg:

- Det er tydeligt, hvor passioneret du er i forhold til patientsikkerhed og -omsorg og i hvordan man kan finde måder at sikre både borgerne og kollegerne under corona.

Han fortsatte:

- Du har delt en masse praktiske erfaringer i forhold til, hvad farmakonomer gør på daglig basis, og hvad I har været nødt til at gøre anderledes under covid for at holde folk glade og trygge. Det er udfordrende, for efterhånden som vi oplever flere bølger (af sygdommen) er der mange af de ændringer, vi har foretaget, der nok kommer til at fortsætte i et godt stykke tid.

Selv synes Birgitte Jeanette Andersen, at det var en både sjov og lærerig proces at deltage, og at hun gerne stiller op en anden gang.

På webinaret var der i alt fire oplægsholdere fra så forskellige lande som Singapore, Australien, USA og altså Danmark. Det var moderatorer fra Canada og Sydafrika, der styrede webinaret.

 

Du kan læse mere om webinaret og Birgitte Jeanette Andersens oplæg i Farmakonomen 1, der udkommer den 27. januar 2021.

For at se denne video skal du acceptere marketing-cookies


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail: ff@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning